Omikron udgør mere end 90 procent af smittetilfældene – det fører til et ændret indlæggelsesmønster

SSI har onsdag offentliggjort en ny risikovurdering for udviklingen i epidemien, som viser, at omikronvarianten er blevet den klart dominerende variant. Det viser sig samtidig i indlæggelsesmønstret.

Thyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, sagde forleden, at omikronvarianten kan være det, der får os ud af pandemien. Nu bakker ny risikovurdering fra SSI budskabet op. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Epidemien er i vækst i Danmark. Og den er accelereret siden slutningen af november, i takt med at omikronvarianten har spredt sig.

Sådan lyder det i en ny risikovurdering fra Statens Serum Institut (SSI), som er blevet offentliggjort forud for onsdagens møde, hvor Folketingets partier klokken 15.00 skal til orientering hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Varianten udgør nu mere end 90 procent af de bekræftede smittetilfælde, oplyser SSI, og det har resulteret, i at indlæggelsesraten er halveret. Dermed tyder de danske tal, ligesom flere rapporter fra udlandet, på, at omikronvarianten giver mildere sygdomsforløb – ligesom det flugter med SSIs seneste vurdering af, at omikron er halvt så farlig som delta.

Således er antallet af nyindlæggelser pr. antallet af smittede ti dage forinden aftagende. Fra 0,03 procent i starten af november til 0,015 procent.

»Den aftagende vækst vurderes at være et udtryk for, at væksten i epidemien, og dermed fremvæksten af omikron, afspejler et ændret indlæggelsesmønster,« hedder det i rapporten.

Og samtidig fremgår det, at den relative andel af indlæggelser vil kunne falde yderligere, da omikron er udbredt endnu mere siden 23. december, hvor tallene stammer fra.

Det flugter dermed med faglig direktør i SSI Tyra Grove Krauses udmelding i mandags, hvor hun sagde, at omikronvarianten »kan være det, som kommer til at løfte os ud af pandemien«. Det udtalte hun i P1-programmet »Følg Pengene«.

SSI forventer i sin fremskrivning, at smittetallene vil toppe i slutningen af januar. Smittetallet forventes at kunne spænde fra 25.000 til 55.000 i den periode, hvis man tager udgangspunkt i de nuværende restriktioner, der blev indført 17. december. Der er dog fortsat betydelige usikkerheder omkring omikronvarianten, hvorfor tallene skal ses som »mulige« og ikke som en decideret prognose.

Afventer konsekvenser af juleferien

Epidemikommissionen anbefaler at fortsætte med de nuværende restriktioner til og med 16. januar, hvor de står til at udløbe.

Det handler til dels om, at selvom omikron ifølge data giver markant mildere sygdomsforløb end tidligere varianter, så er det primært de yngre grupper – med stærkere helbred – i befolkningen, der har været smittet. Man er altså endnu ikke sikker på, hvad en udbredt smitte blandt de ældste generationer vil betyde.

Men: Selvom antallet af personer over 65 år med covid-19 blev mere end fordoblet fra uge 51 til uge 52 – altså i julen – har det »endnu ikke medført en væsentlig stigning i antallet af indlagte«, skriver kommissionen.

Der skal dog tages forbehold for, at der vanligvis går mellem 10 og 14 dage fra smitte til en potentiel sygehusindlæggelse, hvorfor det stadig er for tidligt at konkludere, at også de ældre aldersgrupper i høj grad går fri fra alvorlige sygdomsforløb.

Og det er altså medvirkende til, at Epidemikommissionen mener, det er nødvendigt at afvente flere tal for, hvordan indlæggelsestallene er for ældre, der smittes med omikron.