Omdiskuteret spørgsmål deler vandene på Christiansborg: Nu er borgerforslag om omskæring stemt ned

Et forslag om at forbyde omskæring af børn under 18 år – uden medicinsk begrundelse – er netop blevet nedstemt i Folketingssalen.

Løsgænger Inger Støjberg stemte hverken for eller imod forslaget. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Et borgerforslag om at indføre en kønsneutral mindstealder på 18 år for omskæringer, der ikke er betinget af helbredsmæssige årsager, er netop blevet stemt ned i Folketingssalen.

34 stemte for, 62 stemte imod, mens én stemte hverken for eller imod.

Det var løsgænger Inger Støjberg, der ikke stemte for eller imod. Under debatten var hun på talerstolen, hvor hun argumenterede for, at omskæring af drengebørn i Danmark skal forbydes for børn, der er ældre end otte dage.

I Berlingske skrev hun i begyndelsen af april en kronik om netop dette.

»Når jeg foreslår det, så er der en række årsager til det. Både sundhedsfaglige og etiske, men ikke mindst min kærlighed til de danske jøder,« lød det i kronikken.

Her begrundede hun desuden sit synspunkt med – i lighed med sin tale på Folketingets talerstol – at »selvom jeg inderligt er imod omskæring af raske drengebørn, så ønsker jeg ikke at true det jødiske samfunds eksistens i Danmark«.

»Jeg ønsker derimod at indrette lovgivningen, så det giver jøderne mulighed for at udleve deres tro, men samtidig reducerer de sundhedsmæssige risici, der er forbundet med omskæring: Nemlig at forbyde omskæring for børn, der er ældre end otte dage.«

I kronikken skrev Inger Støjberg desuden, at »muslimerne omskærer ikke på et fast tidspunkt i drengens liv«.

Også løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille var på talerstolen, hvor han argumenterede for forslaget.

»Vi ved jo godt, at forslaget ikke bliver vedtaget lige om lidt, men derfor er det stadig godt, at det kommer her i salen. Debatten har gjort, at parti efter parti har rykket sig, så flere støtter op om forslaget nu, end før det kom. Jeg ville ikke æde en hat, men jeg tror, at hvis vi ser længere frem, så bliver det her forslag vedtaget på et tidspunkt,« sagde han og påpegede, at etiske spørgsmål ofte »starter med modstand«.

Ude af trit med folkestemning

DR Nyheder bragte 20. april en meningsmåling, som analyseinstituttet Epinion havde foretaget for stationen. Resultatet talte for sig selv.

Således svarede kun ti procent af de adspurgte nej til spørgsmålet om, hvorvidt der bør indføres et forbud mod rituel omskæring af drenge under 18 år i Danmark. Cirka 73 procent svarede »ja«, mens 14 procent svarede »ved ikke«.

Over for DR Nyheder medgav justitsminister Nick Hækkerup (S) i den forbindelse, at Socialdemokratiet i dette spørgsmål ikke følger folkestemningen.

»Politik handler jo ikke bare om at gøre det, som et flertal i befolkningen gerne vil. Politik handler om at gøre det, man som politiker synes, er det bedste. Og så må folk jo vurdere os på det, og om de synes, det er rigtig eller forkert, at vi sidder i regering,« sagde Nick Hækkerup til stationen.

Nogle partier havde fritstillet deres folketingsmedlemmer i spørgsmålet om omskæring. Her er Folketingets liste over, hvem der stemte for og imod forslaget.