Ombejlet separatist fik fred i Danmark

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont risikerede at ende i håndjern, da han mandag landede i Danmark. Men Puigdemont slap med skrækken.

Catalansk separatistleder Carles Puigdemont deltager i debat på Københavns Universitet mandag den 22. januar 2018. Puigdemont lovede i den forbindelse at danne en ny catalansk regering trods trusler fra Madrid. Scanpix/Tariq Mikkel Khan Fold sammen
Læs mere

Opmærksomheden omkring den catalanske separatistleder Carles Puigdemonts danske visit mandag var enorm.

De spanske myndigheder havde nemlig bebudet, at de ville kræve Puigdemont anholdt, så snart han havde sat sine ben på dansk jord.

Separatistlederen, som skulle deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet om den politiske situation i Catalonien, forblev dog en fri mand under sit danmarksbesøg mandag.

For trods trusler kunne Spaniens højesteret mandag meddele, at den ikke vil genaktivere den europæiske arrestordre for den tidligere catalanske leder.

Derfor kan Puigdemont uden problemer fortsætte sit besøg i Danmark, som også vil bringe ham til Folketinget tirsdag.

Hans besøg gik dog ikke ubemærket hen. Presseopbuddet fra især spanske medier var så stort, at svingdørene i Københavns Lufthavn satte sig fast under ankomsten mandag morgen.

Og salen var fuld, da Puigdemont mødte et dansk publikum på Københavns Universitet.

Under debatarrangementet blev Puigdemont spurgt, hvornår han forventer at kunne vende tilbage til Barcelona og stå i spidsen for en catalansk regering.

Men det spørgsmål ville Puigdemont ikke svare på før tirsdag, lød det.

Her er det planen, at separatistlederen skal besøge Folketinget, hvor han på et lukket møde skal møde en række folketingsmedlemmer.

Han er inviteret af folketingsmedlemmet Magni Arge fra det færøske parti Tjóðveld (Republikanerne).

Det er blandt andet medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn, Færøudvalget og Grønlandsudvalget, som er inviteret til det lukkede møde.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), sagde mandag, at hun er »forbavset« over besøget, men vil ikke blande sig i sagen ellers.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ville heller ikke sige meget til besøget fra Puigdemont.

Fungerende politisk ordfører for Enhedslisten, Nikolaj Villumsen, opfordrede dog Samuelsen til at møde Puigdemont.

»Den spanske regering forsøger at løse politiske spørgsmål gennem vold og fængsling af folkevalgte politikere. Det hører ingen steder hjemme,« siger Villumsen.

/ritzau/