Om få timer afgøres din sommer

Onsdag eftermiddag fortsætter forhandlingerne om næste fase i genåbningen. Udfasning af mundbind og coronapas står højt på partiernes ønskeseddel, mens udvidede åbningstider også er en del af flere partiers dagsorden.

I eftermiddag mødes Folkertingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige for at diskutere den næste fase af genåbningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Onsdag eftermiddag mødes samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige for at drøfte næste etape af genåbningen.

Forhandlingerne har ingen bagkant, så danskerne skulle efter alt at dømme få klarhed over, hvordan deres sommer vil blive, når forhandlingerne på et tidspunkt når sin ende.

Forud for forhandlingerne har flere partier udtrykt stor utilfredshed med det såkaldte coronapas, men Statens Serum Institut (SSI) vurderer fortsat, at det er nødvendigt at holde fast i ordningen.

Det fremgår af den faglige vurdering, som SSI har udarbejdet forud for forhandlingerne.

»Brugen af coronapas vurderes fortsat at have en stor betydning for incitamentet til at blive testet, hvilket er essentielt for at identificere smittekæder i en situation, hvor smitteniveauet forventes at stige parallelt med aktiviteten i samfundet, ligesom risikoen for introduktion af nye og mere smitsomme virusvarianter vil øges ved lempelse af rejserestriktioner,« står der blandt andet i notatet.

Det fremgår også af notatet, at selv om coronaepidemien nu er i vækst i Danmark, så forventer myndigheden et kraftigt fald i antallet af daglige nye smittede fra slutningen af juni, lyder det fra TV 2.

Mediet beskriver onsdag middag, at både Venstre og Det Konservative Folkeparti holder fast i genåbningen, selv om sundhedsmyndighedernes beregninger viser, at epidemien er i vækst.

»Med al respekt så ser vi mange beregninger om, hvor galt det kan gå, men det går sjældent sådan,« siger Søren Pape Poulsen til TV 2.

Men hvad forventer de enkelte partier at få ud af forhandlingerne?

Mundbind, coronapas, åbningstider og test

Generelt ses der et ønske om at mindske restriktionerne i større eller mindre grad, og det er særligt restaurationsbranchens åbningstider, coronapasset og mundbindet, som partierne ønsker at vinke farvel til, mens flere også forholder sig kritisk til den nuværende teststrategi.

Allerede mandag luftede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, muligheden for, at mundbindet kan blive fortid allerede inden sommerferien flere steder.

Venstres Jan. E. Jørgensen skriver på Twitter, at der skulle være politisk flertal for at fjerne mundbind, holde åbent efter 22 og gøre det muligt at få flere tilskuere til EM, og der går kun få timer, inden vi ved, om venstremanden får ret.

Ifølge TV 2 står længere åbningstider for restaurationsbranchen da også højt på Venstres liste, mens partiet også ønsker en udfasning af mundbind og coronapas, som SSI ellers fraråder i notatet til forhandlingerne.

Dansk Folkeparti ønsker ifølge DR også en udfasning af coronapasset, som gerne skulle være helt ude af billedet, når vi når til august. Ifølge Liselott Blixt, sundhedsordfører hos DF, skal danskerne have lov til at »nyde de lyse nætter«, mens erhvervslivet også skal have muligheden for at »tjene nogle penge igen«. Derfor går partiet også til forhandlingerne med et ønske om, at åbningstiden hos barer og restauranter fremadrettet skal forlænges til 02.

Liberal Alliance ønsker fuld genåbning

Liberal Alliance er uden tvivl det parti, der går længst i sine ønsker for genåbningen. Alex Vanopslagh skriver forud for forhandlingerne på Facebook, at »det er på tide at glemme frygten for døden og genfinde glæden ved livet«, og Liberal Alliance går til forhandlingerne med ønsket om at ophæve samtlige restriktioner inden sommerferien.

Han skriver, at LA ikke skal beskyldes for at være ultimative, og derfor foreslår han følgende kompromis: Mundbindet forsvinder, restriktioner som afstandskrav og lukketider afskaffes overalt, nattelivet får lov til at genåbne fuldstændig, mens massebegivenheder atter bliver tilladt.

Hos Konservative Folkeparti ønsker Søren Pape Poulsen at komme af med coronapasset, »så snart det er muligt. På Facebook kalder formanden det »unaturligt« og »voldsomt« omkostningsfuldt, og hos Konservative stiller man generelt spørgsmålstegn ved den massive testindsats. Til TV 2 har partiets sundhedsordfører, Per Larsen, udtalt, at man hos Konservative ikke ser et behov for, at restaurationsbranchen skal have en fast lukketid, hvis gæsterne kan vise en negativ test eller er blevet vaccineret.

Regering og støttepartier er mere afventende

Mandag udtalte sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at han forventer, at mundbindet kan udfases inden sommerferien, men der vil formentligt være steder, hvor man er nødt til at beholde det. Ifølge TV 2 ville sundhedsministeren ikke komme ind på, hvad regeringspartiet tænker om muligheden for at forlænge barer og restauranters åbningstider, som ellers ser ud til at være et varmt emne forud for forhandlingerne.

Hos regeringens støtteparti Radikale Venstre ønsker man ifølge DR at udfase mundbindet over de kommende måneder. En mulighed kunne være at starte i detailbranchen, mens partiet forventer, at mundbind stadig vil være en del af den offentlige trafik et stykke tid endnu. Sundhedsordfører Stinus Lindgren har også udtalt til DR, at Radikale Venstre ønsker kaste et nærmere blik på lukketiderne, så restauranterne kan have mere end ét hold gæster.

Pia Olsen Dyhr ser frem til, at forhandlingerne vil føre danskerne et skridt nærmere normalen. Hos SF ønsker man at afskaffe mundbind på plejehjem, men formanden er endnu ikke parat til at lempe drastisk på restriktionerne. Pia Olsen Dyhr holder i stedet fast i, at det fortsat er nødvendigt med coronapas og en stor testkapacitet, for de er hos SF »optagede af, at vi fortsat passer på hinanden«.

Enhedslisten er ifølge Politiken varsom inden forhandlingerne, men partiet ønsker at komme af med mundbindet, og coronaordfører Peder Hvelplund har til TV 2 udtalt, at partiet ønsker, at genåbningen er total i august..

Hos Alternativet ønsker man ifølge DR at udvide åbningstiderne til klokken 24, mens man også går ind for at afskaffe mundbind i butikker og på restauranter, hvis det kan ske på ansvarlig vis. Partiet vil også gerne udfase coronapasset hurtigst muligt, men det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, hvornår det er forsvarligt..

Berlingske følger forhandlinger tæt

Onsdagens forhandlinger begynder i dag 15:30. Det er som beskrevet samtlige af Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige, der sammen skal finde frem til næste fase i genåbningen af Danmark..

Nye Borgerlige er ikke en del af forhandlingerne senere i dag, da partiet ikke er en del af den overordnede aftale om genåbning.

Berlingske kommer til at følge forhandlingerne om den næste etape af genåbningen tæt hele dagen.