Ole Sohn: Demokratiet lider

På tærsklen til at han forlader Folketinget, langer Socialdemokraten Ole Sohn ud efter sine kollegaer. Demokratiet lider, fordi der er for meget fokus på at profilere sig på konflikter og ligegyldigheder, siger han.

Læs mere
Fold sammen

Jo mere han mentalt bevæger sig væk fra Christiansborg, jo klarere kan han se, hvad det egentlig er, der foregår. Og synet er ikke imponerende, lyder det fra Socialdemokraten Ole Sohn (S) til Ugebrevet A4.

»Mange render efter at profilere sig på konflikter og personlige ligegyldigheder i stedet for løsninger,« siger han til Ugebrevet A4.

Den tidligere kommunist og SFer bakkes op af fra flere sider. Den politisk diskussion foregår i medierne og er blevet primitiv, lyder det blandt andet fra professor Peter Munk Christiansen fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, der var en af forskningslederne bag magtudredningen, som analyserede det danske folkestyres situation ved overgangen til det 21. århundrede.

»Tilliden til folketingsmedlemmerne er styrtdykket, og jeg tror, at den offentlige politiske debat er en væsentlig del af forklaringen. Det primitive og unuancerede kommer også fra vælgerne i debatten, men politikerne burde ikke gå med på den tone,« siger han til Ugebrevet A4.

En anden udfordring er ifølge Ole Sohn, at de store politiske beslutninger ikke længere bliver truffet her i Danmark, men i stedet på international plan i blandt andet EU.

»Folketinget er indrettet efter en tid, hvor alle store beslutninger blev truffet nationalt. Det gør de ikke længere, og det betyder, at det kan være svært at profilere sig på det politiske indhold. Og så er der for god tid til i stedet at kaste sig ud i enkeltsager og politisk fnidder uden betydning, som man så kan komme i medierne på, i stedet for at skabe politiske resultater og tænke i store linjer,« siger Ole Sohn .

Også lektor Jørn Loftager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, der forsker i demokratibegrebet og den demokratiske offentlighed, giver Ole Sohn ret i, at den politiske debat er flyttet fra substans til taktik. Han giver også Ole Sohn ret i store dele af hans analyse.

»Nu gælder det for politikerne om at tage sig gunstigst muligt ud i befolkningens øjne, og så rykker det politiske indhold i baggrunden,« siger han til Ugebrevet A4 og tilføjer, at det »paradoksalt nok« hænger sammen med, at partierne er blevet mere og mere enige.

»Når man så skal konkurrere om vælgernes gunst, må man skille sig ud og gøre sig synlig på noget andet. Så får vi spektakulære reformer og kampagner, som ikke har ret stor betydning i virkeligheden, men som gør politikerne synlige. I takt med, at væsentlige forskelle mellem fløjene er forsvundet, er dyrkelsen af blå/rød identitet steget tilsvarende. Man påstår en forskel, som ikke er der i virkeligheden,« siger Jørn Loftager.

Ole Sohn har siddet i Folketinget siden 1998. I begyndelsen af 2014 skiftede han fra SF til Socialdemokraterne, efter SF trådte ud af regeringen som følge af intern splid efter Dong-sagen.