»Og så tror jeg, min tid er long gone… Eller i hvert fald lige præcis her«

Der var store SU-protester, 1.313 rumænere og en kvælende spindoktor, da Lars Løkke tog til debatmøde på Københavns Universitet om 2025-planen og endte med at være long gone i løvens hule.

Lars Løkke holder oplæg om 2025-planen på Københavns Universitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Signalet var ikke til at tage fejl af.

Med hurtige bevægelser slog Lars Løkke Rasmussens personlige rådgiver, Jacob Bruun, sin hånd henover halsen flere gange og kiggede på tv-journalisterne, der i flok blev ved med at stille spørgsmål til statsministeren.

Om skudepisoden på Christiania, om forringelser på SU, senere pensionsalder, nye job, 2025-planen som helhed og Anders Samuelsens forstærkede trusler om at vælte ham.

Til sidst afbrød Bruun og Løkke pressekorpset.

»Nej, vi kan altså ikke kommentere mere lige nu. Vi ses igen, ikke« sagde Lars Løkke Rasmussen og forsvandt ud af Festsalen på Københavns Universitet.

Her var han en time og 21 minutter før kommet rullende til i sin sorte ministerbil som næste stop på denne uges turné, hvor han diskuterer 2025-planen og Danmarks fremtid med danskerne, efter han tirsdag fremlagde sin og regeringens store plan.

Mindede om valgkamp

På trappen op til Københavns Universitets hovedbygning på Frue Plads passerede Løkke omkring 20 studerende med skilte. »Nedskæringer er nederen«, og »uddannelser er som sko, Løkke, værd at investere i«, stod der bla., mens statsministeren trykkede hænder med KU-rektor Ralf Hemmingsen, og lige nåede at gafle et bolsje pakket ind i Venstre-papir fra en kurv på et bord, inden han med sit følge af livvagter og spindoktorere gik ind i universitetets historiske festsal.

Her ventede omkring 200 studerende, der rigtig, rigtig gerne ville snakke SU med Løkke, og især hans forslag om at skære uddannelsesstøtten til studerende.

Debatten begyndte med en stort anlagt og velproduceret video fra Venstre, hvor Løkke forklarede sine tanker bag 2025-planen, og så gav Løkke ordet til de studerende:

»Det er op til jer, om vi skal diskutere SU i en hel time, eller kun skal gøre det tre kvarter,« lagde en tilsyneladende velforberedt Løkke op til den planlagte en times debat om 2025-planen.

Jo, statsministeren var ankommet til løvens hule, og vidste man ikke anderledes, skulle man tro, man var dumpet ned midt i en valgkamp.

 

Hed SU-debat

Den første spørger indledte med at fortælle, hvor fedt det er at gå på universitet, og hvor meget hun elsker varm kaffe til sene forelæsninger og elsker at hade korte deadlines på afleveringer.

Men:

»Det er rigtigt svært at fordybe sig, når man ikke har råd til husleje. Det er svært at blive klogere, hvis man ikke har råd til at købe bøgerne. Det er rigtigt svært at gå til undervisning, hvis ens underviser bliver fyret,« sagde hun.

Og tilføjede så.

»Vi vil gerne bidrage til, at Danmark bliver stærkere, men det synes vi faktisk også allerede, vi gør, når vi tager vores uddannelse. Så vi forstår ikke, hvorfor I ikke vil investere i os,« lød indlægget, der ikke indeholdt et spørgsmål, men mere var en kommentar efterfulgt af store klapsalver.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Malene Anthony Nielsen.

Løkke knappede sin jakke op og svarede:

»Hvad er det, jeg foreslår omkring SU, for vi kan jo ligeså godt tage den,« sagde Løkke og anerkendte de studerendes indsats.

»Det, jeg foreslår, er at justere verdens bedste SU-system, så det bliver en lille smule mere robust,« sagde han.

»Er det anstændigt? Jeg synes, det er anstændigt«

Og argumenterede med at SU-systemet er presset, fordi flere udlændinge studerer og får SU i Danmark og bagefter rejser ud igen.

»I 2011 var der 33 rumænere, der læste på SU i Danmark. Sidste år var der 1.313. Det koster mange penge,« lød det.

»Jeg vedstår mig, at vi sparer, hvad der svarer til 800 kroner. Til gengæld giver det så mulighed for, at vi kan låne dem noget mere til nogle af de mest favorable vilkår, der findes, nemlig til nul renter. Er det anstændigt? Jeg synes, det er anstændigt. Vil det betyde, at én eneste af danske unge bliver afskåret fra at flytte sig og mobilisere sig socialt? Nej,« sagde statsministeren. Også til klapsalver.

Næste spørger ville vide, hvorfor Løkke ikke vil gøre mere for at få de udenlandske studerende til at blive i Danmark efter endt uddannelse i stedet for at skære i SUen.

»Men det er jo en del af planen,« sagde Løkke og henviste til, at 2025-planen indeholder en kontant gevinst via et jobfradrag til unge, der har taget en uddannelse og kommer i job.

»Men jeg er nødt til at sige, at det tenderer Ebberød bank, hvis danske skatteydere skal betale for østeuropæere, der får en gratis uddannelse i Danmark og SU, mens de er her, og så kan de bare rejse tilbage,« sagde Løkke.

»Hvorfor bor du ikke i Gentofte hos dine forældre?«

Anne, en 24-årig studerende, ville fortælle Løkke en historie.

»En kort,« afbrød ordstyreren, som kunne se, at tiden var ved at skride.

»Min historie starter sidst på måneden,« indledte Anne, »hvor man tjekker sin konto for overraskelser og røde tal. Men nogen gange kan jeg godt blive overrasket. Var jeg ikke på vej mod de røde tal? Jo, men det her var måneden, hvor min far havde fået lønforhøjelse og ladet det dryppe på degnen, eller måneden min farmor havde spædet lidt til. Det er langt fra hver måned, jeg kommer under nul, men det sker på trods af, at jeg langt fra kommer fra trange kår. Jeg kommer fra en villa i Gentofte, og jeg har et godt betalt studiejob og går ikke i kantinen efter kaffe hver dag. Alligevel kan det godt være svært at betale min husleje hver måned.«

Og så afbrød Løkke:

»Hvorfor bor du ikke i Gentofte hos dine forældre?«

»Fordi jeg er 24, og jeg kunne godt tænke mig som 24-årig at stå på egne ben og være selvstændig. Min pointe er, at jeg er privilegeret, og ikke alle har det samme som mig. Alligevel er jeg bekymret for at komme ud med en stor gæld og ikke få et job, og jeg er bekymret for, at jeg ikke bliver god nok til min uddannelse og ikke får lige så gode muligheder for at etablere mig, som generationen før mig,« sagde Anne.

Løkke fortalte derefter, at han for nyligt havde haft sin søn på 26 år boende hjemme i et halvt år.

»Så det handler ikke om forkælelse, det handler om at få ting til at hænge sammen. Jeg kan godt forstå din bekymring om at få arbejde. Men en del af den her helhedsplan er netop at få skabt noget vækst, så der kan blive flere arbejdspladser, end der ellers ville være. Og dermed også øge sandsynligheden for, at de unge mennesker som dig kan få et arbejde,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: Malene Anthony Nielsen.

»Min tid er long gone«

Det sidste spørgsmål til statsministeren gik på Danmarks ansvar for at tage imod flygtninge.

Debatmødet var allerede gået fem minutter over tiden, hvilket fik Løkke til at se mod sine rådgivere, »der nok ville sige, jeg allerede skulle have været gået«.

»Ja, Danmark har også et ansvar, men vi har også et ansvar for at passe på os selv,« sagde Løkke og gav en lang uddybende forklaring i mere end syv minutter, inden han rundede mødet af.

»Og så tror jeg, min tid er long gone… Eller i hvert fald lige præcis her,« sagde Løkke med et smil og gik ned til den ventende presse.

Og tilbage til spørgsmålene om et truende valg.

Foto: Malene Anthony Nielsen.