Og så kom der en »neger« i vejen

Søren Espersens brug af ordet »neger« er selvfølgelig slemt, men Jeppe Kofods stramning er værre.

Arkivfoto: Søren Espersen fra Dansk Folkeparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu gik det lige så godt. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt i sidste uge et brag af en tale under en officiel middag i Det Hvide Hus, og giraffen Marius var forlængst spist og fordøjet også i de amerikanske medier – og så kom der en »neger« i vejen. For det kan godt være, at Dansk Folkepartis Søren Espersen brugte ordet »neger« uden at tænke nærmere over det, da han forsvarede DFs reklamer om Danmark og danskerne. Men at han efterfølgende kaldte USAs præsident en »neger« var det samme som at smide en bombe.

Nu ville det formentlig ikke blive en stor sag i USA, hvis ikke socialdemokraternes Jeppe Kofod på engelsk tweetede, at Søren Espersen havde kaldt Obama for en »nigger«. Hvad han absolut ikke havde gjort. Og hvis »neger« er forfærdeligt, så er »nigger« mere end forfærdeligt. Det siger man bare ikke. Heller ikke i disse Donald Trump-tider, hvor det er blevet tilladt at fornærme kvinder, sorte, kinesere, mexicanere, krigsveteraner og latinoer generelt. Men ikke engang Trump har kaldt Obama for en »neger«. Og slet ikke en »nigger« for så ville han faktisk være en færdig mand.

»I gør det sgu’ ikke let for jer selv«, som min underbo fra et af de amerikanske medier sagde til mig fra morgenstunden. »Det er lige frisk nok,« lød hans bemærkning, efter at han i årevis har været rasende over, at danskerne slagtede Marius – giraffen i Københavns Zoo – foran børn og gav kødet til løverne. I USA er der steder, hvor løverne er så meget vegetarer, at tænderne falder ud, inden de når den alder, hvor de alligevel diskret bliver ført ud i et baglokale og aflivet. Ihvertfald fodrer man dem ikke offentligt med kød.

»Neger« og ikke »nigger«

Men kan man overhovedet forklare amerikanerne, at Espersen ikke sagde »nigger«, men »neger«? Næppe. Ikke mindst fordi Kofod har sendt sit tweet direkte til Det Hvide Hus for at være sikker på, at Obamas folk så det. Så nej, det kan man ikke. Uanset hvad, så hænger Espersen på, at han IKKE har kaldt USAs præsident en »nigger«. Og her er et par eksempler på, at den rigtige historie har trange tider.

Marius – den berømte – spøger stadig flere år efter sin alt for tidlige død. Blandt andet ved middagsselskaber, hvor amerikanerne syrligt beklager, at de ikke serverer giraf hjemme hos dem. Nogle gange med et glimt i øjet. Andre gange absolut ikke.

Giraffer, småbørn og smykker

Historien får en ekstra skrue ved, at amerikanerne tror, at det er den måde, vi hærder børnene på. At vi indkalder børnehaver hver eneste gang, vi slagter dyr i Zoo. På linje med at vi lader børn sove i barnevogne ude om vinteren. Der går et gys igennem amerikanerne bare ved tanken om det, på trods af at de selv sender børnene ud med korte bukser og t-shirt den 1. april uanset om det sner, eller det er solskin.

Men det for intet at regne for smykkesagen, som er gået helt grassat. Forleden havde jeg besøg af et ægtepar fra Los Angeles, der skulle se den lejlighed, vi bor i. Den skal sælges, når vi forlader den om et års tid. Da rundvisningen var overstået sagde konen: »I er sympatiske mennesker, men da jeg hørte, at det var danskere, der skulle vise os rundt, vidste jeg ikke rigtig, om jeg ville det. Stjæler I virkelig flygtningenes smykker«. Sagt af en dame, der indtager en overordentlig høj position i samfundet og hendes mand, der absolut også er allerøverst i samfundspyramiden.

Så der er gode og dårlige fortællinger om Danmark. Og Lars Løkke Rasmussens tale viste, at vi har humor, og at vi er USA en god allieret. Men det giver ikke point at kalde USAs præsident for en »neger«. Og slet ikke »nigger«, selv om Espersen ikke tilnærmelsesvist har sagt det. Forskellen er stor. Begge dele er fornærmende. Men »nigger« er bare det stof, krige er gjort af. Men skaden er sket.