Officielt: Europa-Parlamentet kræver millioner tilbage fra Messerschmidts EU-parti

Den politiske ledelse i Europa-Parlamentet har mandag aften besluttet, at Morten Messerschmidts EU-parti MELD og den tilhørende fond FELD skal betale samlet 402.481 euro - eller tre millioner kroner - tilbage.

ARKIV. Morten Messerschmidt (DF) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Mandag aften har Europa-Parlamentets politiske ledelse - Præsidiet - besluttet at følge en indstilling fra generalsekretær Klaus Welle og kræve, at Morten Messerschmidts EU-parti MELD og den tilhørende fond FELD betaler samlet 402.481 euro - eller tre millioner kroner - tilbage, fordi de har været brugt til formål, som man ikke må bruge EU-midler fra Europa-Parlamentet til.

Det bekræfter Europa-Parlamentets pressechef, Marjory van den Broeke, over for Berlingske.

Kravet er en konsekvens af en granskning af MELD og FELDs økonomi i forbindelse med, at partiet og fonden blev nedlagt ved udgangen af 2015. Midlerne er i høj grad blevet brugt til forskellige kampagner, som Dansk Folkeparti har ført i Danmark, men det har har været i strid med reglerne, fordi kampagnerne enten har været op til valg eller folkeafstemninger eller mere har handlet om at promovere Dansk Folkeparti end om at oplyse om EU.

Det drejer sig blandt om en meget omtalt bådtur i 2013 samt kampagner i 2015 om henholdsvis social dumping og en video, der klart anbefalede et nej til folkeafstemningen om retsforbeholdet.

Det samlede beløb brugt til ikke-støtteberettigede kampagner, der nu skal betales tilbage, overstiger 1,6 millioner kroner, ifølge den nu vedtagede indstilling fra Klaus Welle.

Det største enkeltbeløb - en million kroner for MELD og 0,3 millioner for FELD - er forbundet til en kompensation til en konsulent, der fik opsagt sin kontrakt efter valget til Europa-Parlamentet i 2014, hvor mange af MELDs medlemmer ikke opnåede genvalg. Faktisk har det efter valget kun været Dansk Folkeparti, der havde europaparlamentarikere, som var medlemmer af MELD, og Morten Messerschmidt har været formand.

MELD og FELD tilbagebetalte allerede penge sidste år for denne kompensation, men da den tilbagebetaling ifølge Europa-Parlamentets økonomiske granskere skete med 2015-støttemidler, så skal pengene opkræves igen, da 2015-midlerne heller ikke må bruges på det formål.

Morten Messerschmidt har siden i fredags, da indstillingen fra Klaus Welle kom frem, holdt fast i, at han ikke mener, at pengene er brugt forkert, samt han ikke vil tage ansvaret for kompensationen, som ifølge Messerschmidt blev besluttet under det tidligere polske formandskab for MELD.

Præsidiet har også givet generalsekretær Welle mandat til at gå rettens vej, hvis de mange penge ikke bliver betalt tilbage.

Kravet på de 402.481 euro er fordelt med 296.679 euro - eller 2,2 millioner kroner - relateret til MELD, der havde Morten Messerschmidt som formand sidste år, mens de resterende 105.802 euro er relateret til den tilknyttede fond FELD, der havde italieneren Fiorello Provera som formand, indtil fonden blev lukket ned.