Østergaard: Vi skal tage ansvar for flygtninge

Flygtninge og integration var det store samtaleemne på de Radikales landsmøde lørdag. Partileder Morten Østergaard vil gøre op med den hårde flygtningekurs i Danmark.

Det var ikke til at mærke på klapsalverne i den store sal på Hotel Nyborg Strand, at de Radikale med politisk leder Morten Østergaard (R) i spidsen blot fik 4,2 procent af stemmerne ved det seneste folketingsvalg 18. juni.

For ved de Radikales landsmøde var Morten Østergaard mødt op med et synspunkt, der historisk set har været utrolig populært blandt de radikale græsrødder: Flygtninge skal være meget velkomne i Danmark.

»Vi skal tage ansvar for de flygtninge, der kommer til Danmark, og vi har set en massiv opbakning fra danskerne i de forgangne uger. Landsmødet har handlet meget om vores visioner på området, for det bliver aldrig radikal stil at lægge sig i hængekøjen uden at gøre noget. Vi vil kæmpe for indflydelse hver evig eneste dag med vores otte mandater,« siger Morten Østergaard.

I løbet af lørdagens radikale talestrøm fra podiet i Nyborg modtog Morten Østergaard flere gange ros for sin tale, hvor han hilste flygtninge hjerteligt velkommen i Danmark.

Men på trods af de mange rosende gloser kunne enkelte partimedlemmer fra baglandet ikke skjule skuffelsen over at gå fra 17 mandater og et visitkort, hvorpå der stod regeringsparti på, til nu at være det tredjemindste parti i Folketinget.

»Der er ikke en eneste radikal, der er uenig i, at det var et dårligt valg. Men den eneste måde at komme videre på er at glæde sig over, vi siden valget har fået 600 nye medlemmer, og at der trods alt var 161.000 danskere, som stemte på os,« siger Morten Østergaard.

En af de Radikales »nye« mærkesager, eller genopfundne mærkesager om man vil, er altså flygtningeområdet. Over for Berlingske Nyhedsbureau præsenterede integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) et nyt forslag om en trepunktsplan, der skal få de nytilkomne flygtninge hurtigt ind på arbejdsmarkedet til gavn for integrationen.

»Vores trepunktsplan går ud på at få lavet partnerskaber med danske virksomheder om praktikophold til asylansøgere, at få ryddet op i bøvl og bureaukrati, der hindrer ansættelse af asylansøgere og at sikre et bedre match mellem flygtninge og kommuner,« siger Sofie Carsten Nielsen.

De Radikale var i 2014 selv med til at gennemføre stramninger på asylområdet, som de fleste flygtninge har refereret til som en direkte årsag til at søge videre fra Danmark. Stramningerne begrænsede flygtninges mulighed for familiesammenføring og midlertidig asyl, hvilket vakte massiv kritik i det radikale bagland.

Morten Østergaard synes ikke, det er retfærdigt at kalde de Radikales flygtningepolitik for en »ny kurs«.

»De Radikale har hele tiden haft en klar stemme i flygtningediskussionen. Men når det fylder meget i dag, skyldes det den unikke situation, vi har oplevet den seneste tid. Jeg mener dog på ingen måde, det er en ny radikal linje, at vi gerne vil tage godt imod flygtninge i Danmark,« siger han.

Ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg lørdag opfordrede formand Mette Frederiksen (S) til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal søge en bred politisk aftale i Folketinget om flygtninge og asyl. Den opfordring vil Morten Østergaard også gerne sende videre til Løkke. Dog med betingelser:

»Vi vil ikke være med til at skrue ned for den humanitære bistand, og vi vil heller ikke vende ryggen til en europæisk løsning. Vi skal være villige til at tage vores del af ansvaret. Endelig skal et udspil give en bedre integration og ikke bare save af forsørgelsen af de nytilkomne flygtninge.«