Østergaard: Vi har lempet udlændingepolitikken 45 gange

De Radikale angriber nu Venstre for at fejlvurdere regeringens udlændingepolitik ved at hævde, at den er lempet 31 gange. Det rigtige tal er 45, mener de Radikale. Socialdemokraterne er langtfra begejstrede for den udlægning.

De Radikales leder, Morten Østergaard, besøgte i går Trampolinhuset i Københavns Nordvestkvarter og nogle af de mennesker, som debatten om udlændingepolitikken handler om. Her talte Østergaard med 28-­årige Juan Mahmoud (th.), som i 2010 flygtede fra Syrien. Hver uge kommer Mahmoud og ca. 350 andre asylansøgere og udlændinge i Trampolinhuset, hvor de blandt andet kan få selskab, retshjælp og et billigt måltid. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De Radikales leder, Morten Østergaard, forsøger nu at skære igennem den ophedede debat mellem Socialdemokraterne og Venstre om konsekvenserne af regeringens udlændingepolitik.

Med henvisning til en optælling foretaget af Venstre selv, hævder oppositionens leder, Lars Løkke Rasmussen, (V), at regeringen står bag 31 lempelser på udlændingeområdet. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gentagne gange afvist den udlægning og peger i stedet på, at SR-regeringen har foretaget den første opstramning af asylreglerne i 12 år, fordi det samtidig er blevet sværere at opnå familiesammenføring.

Et missil direkte ind i rød blok

Med en uge tilbage af valgkampen kommer økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard nu med sin version:

»Hvis man tæller mest muligt med, er det vel 45 gange, vi har forbedret udlændingepolitikken. Med det tæller også dobbelt statsborgerskab. Er det en lempelse? Jeg synes, det er en forbedring. Men det er klart, at der er nogen, som får statsborgerskab, som ikke kunne få før, så det tæller vel med,« siger Morten Østergaard, som anklager Venstre for at udelade 14 lempelser i deres optælling, fordi partiet selv har stemt for de fleste af dem.

Så når Venstre siger, at I har foretaget 31 lempelser af udlændingelovgivningen, så mener du, at det rigtige tal nærmere er 45?

»Ja, det er helt åbenbart. Jeg ved ikke, hvorfor de kun tæller 31 med, men mit bud er, at det skyldes hykleri, fordi Venstre ikke vil stå ved, at dobbelt statsborgerskab er en lempelse, og den har Venstre stemt for. At Im-loven var en lempelse, som Venstre også stemte for,« siger Morten Østergaard, som i dag er hovedtaler under det årlige folkemøde på Bornholm.

Sidste sommer præsenterede Venstre listen med de 31 lempelser, som lige siden er blevet afvist af Socialdemokraterne.

»Vi har ikke lavet 31 lempelser af udlændingepolitikken, men det er jo bare endnu et eksempel på, at Venstre bruger forkerte tal,« lød det eksempelvis fra Helle Thorning-­Schmidt under en af Folketingets spørgetimer i foråret:

Med angrebet på Venstre sender den radikale leder dermed også et missil direkte ind i rød blok med kurs mod de Radikales egen regeringspartner. Mens Venstre i disse dage forsøger at tiltrække vigtige svingvælgere ved at tale om udlændinge, forsøger Socialdemokraterne at forsikre de samme vælgere om, at partiet skam står vagt om en stram udlændingepolitik.

Socialdemokraternes integrationsord­fører, Ole Hækkerup, afviser da også, at regeringen har foretaget 45 lempelser af udlændingelovgivningen.

»Jeg synes ikke, at den liste med 31 punkter, som Venstre og Dansk Folkeparti løber rundt med, er retvisende. En lang række af punkterne på denne liste (de Radikales opgørelse, red.) har vi lavet i et bredt samarbejde i Folketinget. Jeg synes heller ikke, at man med rimelighed kan kalde det lempelser,« siger han.

En tidligere gennemgang af de 31 lempelser foretaget i Justitsministeriet viser, at 20 af dem er stemt igennem med opbakning fra Liberal Alliance. Ud af de 14 nye lempelser, som de Radikale er nået frem til, bakker Venstre op om de otte af dem via aftaler eller stemmeafgivning i folketingssalen.

»Vi har fundet den rigtige balance«

Med andre ord er langt størstedelen af den udlændingepolitik, som Venstre kritiserer de røde partier for at føre, et produkt af brede aftaler med opbakning fra mindst ét parti i blå blok. Alligevel mener Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, at det radikale angreb først og fremmest rammer regeringen selv.

»Helle Thorning-Schmidt påstår hårdnakket, at regeringen fører en stram udlændingepolitik. Men det kan ikke være tilfældet, når regeringspartneren ligefrem siger, »nej, vi har ikke lempet 31, men 45 gange«. Området sejler,« siger Inger Støjberg, som også forsvarer, at Venstre i deres optegnelse over udlændingelempelser har udeladt alle de regler, som Venstre selv har stemt for.

»Det er, fordi overskriften på vores liste hedder regeringens lempelser. Og det er en liste, der viser, hvilke ting vi synes, der skal laves om. Derfor ville det være mærkeligt at sætte det på, som vi selv går ind for.«

Den nye liste er altså lempelser, som I går ind for, mens jeres egen liste viser de lempelser, som I er imod?

»Det kan du sige,« lyder det fra Inger Støjberg.

Samlet set mener Morten Østergaard, at vælgerne kan forvente en udlændingepolitik efter valget, som er »afbalanceret«, fordi regeringen både forstår at lempe reglerne og stramme dem, hvis det er nødvendigt, som med lovforslaget om at fratage potentielle Syrien-krigere deres pas.

»Vi har fundet den rigtige balance, og den vil jeg stå vagt om. På den ene side vil vi gerne stille krav om at bidrage fra første dag, men på den anden side beskytter vi dem, som kommer hertil uden at bringe dem og deres familier ud i fattigdom,« siger Morten Østergaard, som ikke vil afvise, at der kan komme nye lempelser eller stramninger i næste valgperiode, hvis det bliver nødvendigt.

»Men du får ikke mig til at lægge udlændingepolitikken i en spændetrøje, men balancen bliver ikke forrykket. Vi kommer ikke til at se en udlændingepolitik, som samlet set er strammere,« siger han.