Østergaard: Trepartsmodellen er til den afgørende eksamen

Ifølge de Radikale er integrationsforhandlingerne eksamenstid for trepartsinstitutionen. LO og DA advarer om skræmmebilleder, mens regeringen erkender, at »vi har kniven for struben«.

Morten Østergaard er på udkig efter resultater: Der er brug for, »at alle smider deres tabuer, hvis den her hæderkronede trepartsinstitution skal bevise sit værd,« mener han. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Idéen er smuk. Idéen om, at vi sætter os ned – på tværs af skel og egeninteresser – og bliver enige om fælles løsninger på store samfundsproblemer. Idéen om en trepartsaftale.

Men det er også en idé, der i høj grad skal stå sin prøve, når trepartsforhandlingerne går i gang i næste uge. Det er »crunch time« for trepartsinstitutionen som sådan.

Så bastant er meldingen fra den radikale partileder, Morten Østergaard.

»Trepartsinstitutionen har været god historisk set, men den seneste historie har jo ikke været imponerende, og derfor er det mit budskab, at det er ved at være eksamenstid. Vi står i en situation, hvor vi risikerer fejlslagen integration med store økonomiske og menneskelige konsekvenser til følge. I den situation har vi brug for, at alle smider deres tabuer, hvis den her hæderkronede trepartsinstitution skal bevise sit værd,« siger han:

»Trepartsinstitutionen skal vise, om den har evnen til at løse problemer, når nøden står for døren, eller om det er et instrument, der ikke rigtig er anvendeligt til nutidens udfordringer«.

For nogle uger siden startede Østergaard diskussionen om en såkaldt indslusningsløn for flygtninge, som skulle give virksomhederne mulighed for at ansætte flygtninge til en lavere løn end de høje, danske mindstebetalinger.

Forslaget blev dog hældt ned ad brættet af både arbejdsgiverne i DA og lønmodtagerne i LO, og i stedet gjorde blandt andre LO gældende, at løsningerne skulle ske med udgangspunkt i de eksisterende ordninger, hvor virksomheder for eksempel har mulighed for at ansætte flygtninge i såkaldt løntilskud.

Morten Østergaard erklærer sig »fløjtende ligeglad« med, om man kalder det for indslusningsløn, så længe de løsninger, der kommer, er »reel nytænkning«.

»Når nogen siger, at vi kan klare os med de eksisterende ordninger, siger jeg, at det kan man kun, hvis man er tilfreds med de eksisterende resultater,« siger Østergaard og tilføjer:

»Hvis det trykker på nogle særlige nervecentre hos arbejdsmarkedets parter, at man kalder det indslusningsløn, så kald det noget andet. Det vigtige er, at man indstiller sig på en løsning, der gør det muligt for den lille erhvervsdrivende at ansætte en flygtning af to, uden at det skal involvere stakke af papirer og kommunale mellemmænd,« siger han.

Morten Østergaard mener derfor også, at det var opløftende, da fagforbundet FOA på forsiden af Politiken fredag foreslog at indsluse flygtninge på arbejdsmarkedet med en såkaldt elevløn.

Er det en særlig smart måde at starte på forhandlingerne på at sige, at det er trepartsinstitutionen som sådan, der er til eksamen?

»Nu er trepartsforhandlinger jo kendetegnet ved, at det er regeringen, der fører trepartsforhandlinger. Men som leder af et politisk parti er det også vigtigt for mig at sige, at situationens alvor er af en karakter, der kræver, at alle vågner til dåd. Jeg siger, hvad jeg mener, og det har jeg tænkt mig at blive ved med,« lyder det fra den radikale leder.

»En slags glinsende juvel«

I Liberal Alliance er arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen »fuldstændig« enig i, at det er trepartsinstitutionen som sådan, der er på spil.

»Trepartsforhandlinger er jo nærmest en hellig ting, når folk taler om den. En slags glinsende juvel. Men formår den model ikke at løse vores udfordringer, så er den jo tømt for indhold. Så er den danske model død,« siger han.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen vil ikke forholde sig direkte til, om det er trepartsinstitutionen som sådan, der er på spil under forhandlingerne.

»Men det er klart, at vi har kniven for struben. Der er en kæmpe opgave, der skal løses på den ene eller anden måde. Det er simpelthen en bunden opgave, for findes der ikke en løsning, kan vi ikke sikre den kernevelfærd, vi ønsker, og det vil regeringen ikke acceptere,« siger han, som kalder det »helt naturligt« for regeringen at søge en løsning på problemet gennem trepartsdrøftelser:

»For den udfordring, vi står over for med at finde veje til forsørgelse blandt vores flygtninge og familiesammenførte, griber ind i arbejdsmarkedets funktionalitet,« siger han.

De danske traditioner for trepartsforhandlinger tog sine første spæde skridt for over 100 år siden. Det mest kendte eksempel er den såkaldte »fælleserklæring« fra år 1987, hvor parterne med den konservative statsminister Poul Schlüter for bordenden skabte de danske arbejdsmarkedspensioner.

I 2012 led tanken om trepartsforhandlinger dog et alvorligt nederlag, da forhandlingerne, der blandt andet skulle skaffe fire milliarder kroner og udvide den danske arbejdsstyrke, brød sammen på grund af spørgsmålet om afskaffelse af helligdage.

DA: Vent med at lægge trepart i graven

Den adm. direktør for DA, Jacob Holbraad, advarer dog mod at male fanden på væggen, allerede før forhandlingerne er gået i gang.

»Jeg synes, man skal passe på med at lægge trepartsdrøftelser i graven, før de er gået i gang. Vi går ekstremt konstruktive ind til forhandlingerne, og jeg er sikker på, at der nok skal komme et fornuftigt resultat,« siger han.

En lignende melding kommer fra LOs formand, Lizette Riisgaard. Ifølge hende er der ikke tabuer eller dogmatik, der får hende til at afvise indslusningsløn. Det er en overbevisning om, at det ikke er det rette redskab – blandt andet baseret på tyske erfaringer:

»I stedet burde Morten Østergaard komme med sine løsninger på problematikken. Vi står over for en kæmpe samfundsudfordring, og at kaste ansvaret fra sig på denne måde er ikke særlig passende. Arbejdsmarkedets parter har sagt ja til at hjælpe regeringen og Folketinget med at finde løsninger,« skriver hun i en mail til Berlingske.

Også SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at Østergaard er »for ultimativ«.

»Jeg synes, trepartsforhandlingerne er vigtig, men det skal ikke være Morten Østergaard, der skal være eksaminator på, om det, man når frem til, så er en succes eller ej. Og hvis det ikke lykkes, synes jeg ikke, det er ensbetydende med, at man ikke skal prøve igen og lægge trepartsinstitutionen død,« siger hun.

Trepartsforhandlingerne starter på torsdag kl. 13.30, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen har indkaldt parterne til et møde i Statsministeriets spejlsal.