Østergaard tordner mod Socialdemokraterne efter asylstramninger

Muligheden for at frihedsberøve børn får de Radikales leder Morten Østergaard til at lange skarpt ud efter Socialdemokraterne, der er med i nye asylstramninger.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye asylstramninger, vedtaget i Folketinget af den borgerlige blok og Socialdemokraterne, giver ifølge Politiken mulighed for at frihedsberøve uledsagede flygtningebørn.

Men den manøvre giver ingen mening og vil ramme børn uden grund, lyder det fra de Radikales leder, Morten Østergaard (R), der beskylder parterne for at gamble med retssikkerheden.

»Det er en lovgivning, der giver mulighed for at sætte grundlæggende retsprincipper ud af drift. Det er ikke nødvendigt for at håndtere flygtningesituationen eller skærme os mod terror, at vi på den her måde eksperimenterer med de mest grundlæggende værdier i vores retssamfund. Jeg forstår simpelthen ikke, at Socialdemokraterne er med i det,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge den radikale leder er der den seneste uge sket et værdiskred i dansk politik, hvor man har hastebehandlet lovforslaget, der baner vejen for stramningerne.

»Det er det, der sker, når de Radikale ikke er der til at sørge for, at Socialdemokraterne ikke mister jordforbindelsen i et kapløb med Venstre om at komme til at ligne Dansk Folkeparti mest muligt,« siger Morten Østergaard.

Samtidig barsler han, at partiet vil modsætte sig, at lovgivningen fortsætter i en ny valgperiode.

»Når solen går ned over den nye lovgivning om fire år, har der formentligt været et folketingsvalg. Og skulle der komme en regering, der er afhængig af os, så kommer man ikke til at se den her slags eksperimenter. Det skal vi nok stå inde for,« siger han.

Loven giver konkret politiet mulighed for at frihedsberøve asylansøgere - også uledsagede asylbørn. De er nemlig ifølge Politiken ikke undtaget for lovgivningen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mener ikke, det er et problem at frihedsberøve mindreårige, hvis det viser sig at blive nødvendigt.

»Alle hører med i det her lovforslag. Ofte er der tale om unge mænd på 16-17 år, hvoraf nogle ikke er helt ærlige om deres alder. Derfor tæller de også med«, siger Inger Støjberg til Politiken og understreger, at frihedsberøvelsen skal være »så kort tid som muligt«.

Ifølge Politiken er der alene i år kommet 943 uledsagede børn til Danmark.