Østergaard stiller spørgsmålstegn ved det danske frisind

Den radikale partileder, Morten Østergaard, bruger sin grundlovstale til at minde danskerne om, at grundloven sikrer en basal frihed, som vi skal være bedre til at dele med nytilkomne.

»Grundloven handler ikke om selve loven, men om det, vi vil med den. Om hvordan den binder os mennesker sammen.«

Sådan lyder ordene fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der i sin grundlovstale fredag kommer med en opsang om at huske på, hvad det danske frisind betyder, og hvem det omfatter.

»Grundloven sikrer os den basale frihed i Danmark. Retten til at leve i frihed. Men så utroligt meget af den politiske debat går alligevel ud på at begrænse den frihed. Vi skal ikke være bange for forskelligheden, men for ensretningen,« siger den radikale formand og henleder opmærksomheden på flygtninge- og indvandrerdebatten, som længe har været en mærkesag for de Radikale:

»For os radikale har det altid været afgørende, at solidariteten ikke kun gjaldt indadtil, men også udadtil. Og i mine øjne er det inkluderende og solidariske Danmark, som tager sin del af det internationale ansvar alvorligt, et Danmark, der er under pres. Ikke siden Anden Verdenskrig har der været så mange mennesker på flugt i verden. I Syrien, Libyen, Eritrea og en række andre lande i verden ser vi frygtelige krige og konflikter,« siger Morten Østergaard og påpeger, at Danmark og danskerne må tage del i ansvaret.

»Ved at give husly og beskyttelse til dem, som banker på vores dør. Og sidst men ikke mindst, ved at møde de nytilkomne i Danmark med samme forventninger og muligheder, som når vi møder hinanden. I alt for mange år har vi fokuseret for meget på hvad de nytilkomne ikke kan, i stedet for det, de kan. Det vil jeg gerne erkende,« siger Morten Østergaard i sin grundlovstale.

»Vi skal møde de indvandrere og flygtninge med en klar forventning om at være en del af vores samfund, og vi skal tilbyde dem præcis de samme muligheder, som vi andre har. Så mange som muligt skal i arbejde så hurtigt som muligt. Det er vores velkendte storsind,« siger økonomi- og indenrigsministeren.