Østergaard lover snarligt udspil for småøernes færgepriser

Det skal være billigere at komme med færge ud på de mange danske småøer, er et bredt flertal i Folketinget enige om. Økonomi- og indenrigsministeren lover, at regeringens udspil kommer »inden så forfærdelig længe«.

Foto: Nils Meilvang

Skal det være lige så billigt at komme med færge ud på de mange små danske øer, som det er at køre samme strækning på en landevej? Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard (R) er torsdag i et samråd i Landdistriktsudvalget blevet bedt om at forsikre, at regeringen er med på planen.

»Vi agter at indkalde til forhandlinger på baggrund af rapporten, fordi vi synes, det skal være billigere at sejle til de danske småøer,« siger Morten Østergaard, der forsikrer, at udspillet kommer »inden så forfærdelig længe«.

I marts slog en rapport fast, at man kan sikre billigere færgebilletter, hvis staten støtter med 281 millioner kroner årligt. Et beløb, der ifølge regeringspartierne Socialdemokraterne og de Radikale er »et betragteligt beløb«, mens de borgerlige partier kalder det et lille beløb i det store perspektiv.

Med i regnestykket følger 48 millioner kroner, der er til overs, fra da godstaksterne på færgerne blev nedsat, og de penge er ifølge ministeren oplagte at bringe i spil som »et godt rygstød« i de kommende forhandlinger.

Rapporten fra Folketingets arbejdsgruppe har været kritiseret for ikke at indeholde tal fra Fanø-overfarten, fordi færgeselskabet Danske Færger A/S ikke har villet oplyse de relevante tal til arbejdsgruppen. Adspurgt om Fanø dermed ikke kan forvente at blive omfattet af regeringens snarlige udspil, lyder Morten Østergaards svar:

»Vi forventer, at Fanø bliver en fuldgyldig del af det - og det er både i kommunen og færge interesse.«