Østergaard: Flygtninge skal arbejde fra første dag

Flygtninge, der kommer til Danmark, skal fremover bidrage fra dag ét med det, de kan, siger indenrigsminister Morten Østergaard, der varsler et fundamentalt opgør med flygtningepolitikken »inden for den nærmeste tid«.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun hver fjerde af de 7.700 flygtninge, der fik tilkendt asyl fra 2000-2003, er i beskæftigelse ti år senere, viser en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA). Det tydeliggør behovet for et opgør med flygtningepolitikken, lyder reaktionen fra indenrigsminister Morten Østergaard (R).

»Det er en falliterklæring for den danske integrationsindsats, at så mange flygtninge efter så mange år stadig er uden arbejde. Den fejl må vi ikke gentage med de mange syriske flygtninge, der kommer nu. Derfor forbereder vi et integrationsudspil, der skal sørge for, at de ikke ender i isolation, men i stedet for kommer ud og arbejder fra første dag med det, de nu kan,« siger han.

I søndagens Berlingske peger DA på, at det specielt er kommunernes håndtering, der har »slået fuldstændig fejl«. Morten Østergaard pointerer, at nogle kommuner klarer sig langt bedre end andre, og at indsatsen derfor gør en forskel.

»Jeg tror, at for mange steder har taget udgangspunkt i det, flygtninge ikke kan, frem for at stille krav om, at man bruger de ressourcer, man har,« siger ministeren og uddyber:

»Målet er for alle et fuldtidsarbejde, men hvis man kun har nogle få timers arbejde i kroppen, fordi man er under behandling eller har brug for uddannelse ved siden af, så må det ikke være sådan, at man glemmer at bruge de få timer. Vi skal have fokus på, hvad folk kan - og ikke hvad de ikke kan.«

Morten Østergaard og resten af regeringen barsler med et integrationsudspil, som blandt andet skal understøtte kommunernes modtagelse og integration af flygtninge.

Adspurgt om han kan løfte sløret for, hvornår udspillet kommer - og hvad det kommer til at sætte fokus på, lyder Østergaards svar:

»Det kommer inden for den nærmeste tid, og udgangspunktet bliver, at flygtninge skal bidrage fra første dag. Det kan godt være, at det fra start kun er i et nyttejob i en kommune, men det er bedre end lediggang.«

Spørgsmål: Hvor meget kan eksempelvis en flygtning fra Syrien, der har oplevet krig, være en ressource fra dag ét?

»Nu har jeg mødt syriske flygtninge både i Danmark og i lejre omkring Syrien. Det, de allerhelst vil, det er at arbejde - at få en tilværelse, hvor de igen har hænderne oppe af lommerne i stedet for at være isoleret i en flygtningelejr. Derfor er det grundlæggende en misforståelse at tro, at det er folk, der ikke ønsker at arbejde eller ikke har noget at bidrage med.«

Spørgsmål: Er det så de danske arbejdsgivere, der ikke er villige til at ansætte flygtninge?

»I den dialog, jeg har med erhvervslivet, er der masser af virksomheder, der gerne vil ansætte folk - også folk, der ikke kan sproget og som har brug for en hjælpende hånd i starten. Det, der har været udgangspunktet, har nok desværre været, at man skulle afhjælpe alle folks problemer, før der kom fokus på arbejde.«