Østergaard: Danmark skal ikke være et »stikkersamfund«

Økonomi- og indenrigsministeren advarer mod at gøre Danmark til et overvågnings- eller stikkersamfund, efter skatteministeren har meldt ud, at Skats anonyme digitale sladretjeneste skal genindføres.

Foto: Liselotte Sabroe. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.
Læs mere
Fold sammen

Økonomi- og Indenrigsminister Morten Østergaard (R) er tilsyneladende ikke ubetinget begejstret for skatteminister Benny Engelbrechts (S) genindførsel af Skats anonyme digitale sladretjeneste.

»For mig er det fundamentalt, at Danmark hverken skal være et overvågnings- eller stikkersamfund. Det handler om mennesker og måden, vi lever sammen på,« skriver Østergaard på Twitter med brug af det radikale slogan på sociale medier.

For et år siden sløjfede Morten Østergaard som skatteminister den anonyme digitale tjeneste, hvor danskerne kunne anmelde hinanden for eksempelvis sort arbejde, men nu vil Benny Engelbrecht genindføre tjenesten, der også kaldes Skats sladretjeneste.

Det har ikke været muligt at få et interview med Morten Østergaard, men den radikale skatteordfører, Nadeem Farooq, understreger over for Berlingske Nyhedsbureau, at han fortsat har bekymringer om ordningen.

»Det er en fordel med en effektiv skattekontrol og klarhed for borgerne, men nu handler alt jo ikke om at få penge i statskassen. Det handler om en balance i forhold til borgernes tillid til systemet og hinanden,« siger Nadeem Farooq.

Han beder nu om et møde med Benny Engelbrecht for at drøfte sagen.

Siden Morten Østergaard sløjfede sladretjenesten, har det været muligt at anmelde naboer, butikker og andre via telefon, mail, brev eller personligt fremmøde hos Skat.