Østergaard byder flygtninge velkommen i Danmark

De Radikales leder, Morten Østergaard, vil lempe Danmarks udlændingepolitik. Han bød på de Radikales landsmøde flygtninge og migranter velkommen til landet.

Flygtninge er velkomne i Danmark.

Sådan lød hovedbudskabet fra de Radikales leder, Morten Østergaard (R), da han holdt sin tale på partiets landsmøde i Nyborg. Og budskabet blev modtaget med stående ovationer.

De Radikale var i 2014 selv med til at gennemføre stramninger på asylområdet, som de fleste flygtninge har refereret til som en direkte årsag til at søge videre fra Danmark. Stramningerne begrænsede flygtninges mulighed for familiesammenføring og midlertidig asyl, hvilket vakte massiv kritik i det radikale bagland.

Og nu der skal ikke strammes mere. Morten Østergaard varslede i sin tale et opgør med den stramme udlændingepolitik i Danmark.

»Nu er det kun få måneder siden, vi var i valgkamp. Dengang gik debatten på, at alle flygtninge i verden ville vælge at komme til Danmark, hvis de fik valget. Nu har vi de seneste uger kunne se med egne øjne, at det langt fra er tilfældet. Hvem havde troet, at vi skulle se flygtninge og migranter gå på danske landeveje og motorveje og desperat forsøge at komme med tog videre? Det kan vi ikke være bekendt,« siger Morten Østergaard og fortætter:

»Lars Løkke Rasmussen har sagt, at vi er blevet overhalet af virkeligheden. Ah, gamle dreng. Det var dig, der i valgkampen sagde, at det var SR-regeringens skyld, der var kommet mange flygtninge til. Men nu er du jo blevet overhalet af virkeligheden,« siger Morten Østergaard.

Også den danske ulandsbistand fik en plads i Østergaards tale. De Radikale har op til landsmødet i Nyborg foreslået at hæve budgettet for humanitær hjælp med én milliard kroner fra de nuværende cirka 2,3 milliarder kroner. Morten Østergaard sagde samtidig, at der også bør bruges en milliard ekstra på at hjælpe med indsatser i de skrøbelige stater, der i vidt omfang føder de store flygtningestrømme.

Den radikale landsformand, Klaus Frandsen, bød også flygtninge og migranter velkommen i Danmark på lørdagens landsmøde.

»Vil det forandre Danmark, at der kommer så mange udlændinge? Ja, det vil det. Vil det ødelægge det nuværende velfærdssamfund? Nej, kun hvis vi klokker i det. Velfærdssamfundet er robust. Det har holdt igennem en verdenskrig, to oliekriser, overlevet diverse kluntede fejltrin i den økonomiske politik og til med klaret globaliseringen indtil nu med bravur. Det er ikke til fordel for de rigeste, men for de fleste,« siger Klaus Frandsen og fortsætter:

»Vil det koste at have flere udlændinge? Både ja og nej. Hvis man måler alene på flygtninge, ja, så vil det koste penge. Hvis man måler på alle andre udlændinge som gruppe, vil det give et overskud. Men regnestykkerne vil ikke fortælle den virkelige historie i forhold til alternativet. For de reelle omkostninger, der er forbundet med skæv demografisk udvikling, vil ikke være med,« siger han.