Østarbejdere skal beskyttes bedre

Arbejdsgivere i byggebranchen omgår østaftalen ved kræve penge retur fra østeuropæiske arbejdere. Nu stilles der krav om, at branchen får orden i eget hus.

Det er klart uacceptabelt, hvis danske arbejdsgivere presser østarbejdere til at bo under urimelige forhold. Det fastslår både politikere, fagbevægelsen og arbejdsgiverne i byggeriet efter afsløringen af, at østeuropæiske håndværkere i flere tilfælde må bo i skure kældre og containere. De betaler oven i købet dyrt for kost og logi til arbejdsgiveren.

Mens Dansk Folkeparti og Enhedslisten kræver en stramning af den såkaldte østaftale - som skal sikre, at østeuropæiske ansatte følger danske overenskomster - så opfordrer partierne bag aftalen i første omgang arbejdsgiverne til at udvise selvjustits for at undgå, at aftalen bliver omgået.

Hverken Dansk Byggeri eller Dansk Erhverv mener, at der er behov for regler for, hvordan man skal behandle østarbejdere. Men direktør i Dansk Byggeri, Børge Elgaard, advarer om, at medlemmer, der presser østarbejdere til at bo under urimelige forhold, risikerer at blive smidt ud af Dansk Byggeri.

/ritzau/