Økonomisk gulerod lokker ikke de ældre i arbejde

Statsministerens nye plan om at holde de ældre på arbejdsmarkedet bliver taget godt imod af dem, den er rettet imod – i hvert fald i teorien. Men de tvivler på, at de selv vil tage imod tilbuddene.

Alt mulig-mand i Hørsholm Golfklub Henning Sylvest Jensen vil tage Foghs nye jobplan med i sine overvejelser, men tanken om efterløn om fire år lokker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen

Danmark mangler arbejdskraft, og det er blandt andet landets mange ældre og pensionister, der skal give en ekstra hånd på arbejdsmarkedet, sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i går i sin åbningstale i Folketinget.

Han vil gøre det økonomisk mere attraktivt for de ældre at blive på arbejdsmarkedet.

Men trods den økonomiske gulerod i form af et særligt nedslag i skatten på 100.000 kroner for 64-årige eller bedre muligheder for at arbejde uden at blive trukket i pensionen, trækker friheden også meget i 56-årige Henning Sylvest Nielsen, der arbejder som alt mulig-mand i Hørsholm Golfklub og også har et job i Søllerød Kommune. Han har planlagt at gå på efterløn, når han fylder 60 år.

»Umiddelbart lyder statsministerens forslag som en glimrende idé, og jeg vil da overveje at holde den kørende, til jeg fylder 64 år. Men jeg har haft to job i mange år og glæder mig meget til at holde fri, så det ender det jo nok med. Jeg tror dog, at der er mange, der føler sig tvunget til at gå på pension af økonomiske årsager. Hvis de nu kan arbejde uden at blive trukket i pensionsydelsen, tager de måske et par ekstra år på arbejdsmarkedet, og så sker der ikke et spild af gode arbejdskræfter,« siger Henning Sylvest Nielsen.

I Lyngby Storcenter sidder to gange Bente og nyder et glas kølig hvidvin. De er begge 64 år.

»Hvis ældre borgere kan blive på arbejdsmarkedet uden at blive trukket i pensionen, tror jeg, at flere vil tage sig et bijob og på den måde holde sig i gang. Mange sidder bare og kigger og føler sig til overs, og det gavner jo hverken dem eller samfundet. Under alle omstændigehder ville jeg dog selv være gået på efterløn. Jeg har arbejdet, siden jeg var 10 år og nyder at kunne tage en lille én, når det passer mig. Økonomiske gevinster betyder mindre for mig,« siger Bente Mølgaard Jensen.

Hendes veninde Bente Tornbæk nikker. Hun savner heller ikke arbejdsmarkedet det mindste. End ikke et ikke et nedslag i skatten ville have ændret noget for hende, hvis Foghs plan var en realitet da hun rundede de 60 år.

»Pengene gør ikke nogen forskel for mig. Jeg så frem til at gå på efterløn og nyder at være det hver dag,« siger hun.