Økonomiprofessor tror på regeringens kickstart

Effekten af regeringens økonomiske kickstart har indtil videre ikke imponeret, men det kan være en fordel, hvis den bliver lidt forsinket, vurderer professor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden stiger, og regeringens højprofilerede kickstart af dansk økonomi har endnu ikke leveret den lovede ekstra beskæftigelse på 8.000 personer i år.

Sådan har kritikken lydt de seneste dage fra blandt andre Dansk Folkeparti. Men den sløve begyndelse på kickstarten kan rent faktisk vise sig at være en fordel for dansk økonomi, skriver metroXpress.

Den betyder nemlig, at kickstarts-milliarderne kan få en forsinket positiv effekt på beskæftigelsen og dansk økonomi helt ind i 2014 og 2015, og det vil være en klar fordel, hvis den europæiske og globale økonomi heller ikke om to-tre år har trukket et selvbærende opsving i gang.

Det vurderer professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

- Effekten af kickstarten bliver spredt ud, så den bliver mindre år for år, men til gengæld varer over en længere periode. Det skal vi glæde os over, for ellers ville der komme en nedgang i beskæftigelsen i 2014,« siger han og pointerer, at der ikke er meget, der tyder på, at verdensøkonomien vil komme op i gear inden 2014.

- En forsinket kickstart kan dermed - held i uheld for regeringen - være med til at afværge, at lavkonjunkturen bider sig fast i 2014, når beskæftigelseseffekten efter regeringens plan skulle aftage, påpeger Sandemann:

- Det ville være meget uheldigt, hvis beskæftigelsen faldt igen i 2014, fordi effekten af kickstarten faldt væk, og der ikke er noget til at tage over. Det kunne være med til at fremkalde en ny lavkonjunktur, siger han.

Men det er for tidligt at sige, at regeringens kickstart ikke får effekt i år som planlagt, mener Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen.

- Der er rigtig mange håndværkerjob i at renovere almene boliger, kloakker og så videre, men aftalerne er først faldet på plads i løbet af foråret, så de job er ikke skabt endnu - de skal nok komme i løbet af resten af året og næste år, siger han.

Christen Sørensen, der er økonomiprofessor ved SDU, er kun delvist enig i Bo Sandemann Rasmussens analyse, for en forsinket effekt af kickstarten kan gøre den aktuelle negative stemning mere sur, end den er i forvejen.

- Det kan da være en trøst, at kickstarten vil få effekt i længere tid. Men hvis effekten af kickstarten bliver forsinket, kan det betyde, at forbrugerne og virksomhederne i år og næste år bliver mere pessimistiske, og det kan samlet set vise sig at få en negativ effekt på økonomien - også i årene efter 2013, siger han til metroXpress.