Økonomer: Tiden er inde til vækstpakke

En ambitiøs vækstplan for dansk økonomi er vigtig. Men økonomer advarer Socialdemokraterne mod ikke at pumpe de offentlige udgifter op på længere sigt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For kun få måneder siden rystede landets økonomer på hovedet over ideen om en vækstplan for dansk økonomi. Men nu får Socialdemokraternes forslag til en vækstpakke positive ord med på vejen.

»Det er helt fornuftig timing at overveje en vækstpakke nu. Det er tiden at erkende, at krisen er betydeligt dybere, end vi hidtil har vurderet. Derimod kan jeg ikke vurdere om doseringen, det vil sige størrelsen af pakken, er fornuftig, for det afhænger af, hvordan pakken præcis udformes,« siger Nina Smith, professor i økonomi ved Handelshøjskolen i Århus.

Pas på dårlige vaner
Doseringen lyder mere præcist på 36 milliarder kroner fordelt på 2009 og 2010 og skal blandt andet konkret bidrage til at tage toppen af den stadigt stigende ledighed. Men selv om en øget beskæftigelse af 42.000 mand møder anerkendelse hos økonomerne, advarer de mod at pumpe de offentlige udgifter unaturligt op. »At man laver sådan en pakke skal ikke være med til at øge de offentlige udgifter permanent, for så står vi bare med endnu større finansieringsproblem senere. Hver eneste krone, vi bruger nu, skal skaffes på et andet tidspunkt,« siger Jan Rose Skaksen, der er professor i økonomi ved CBS.

Efterlønnen skræmmer
Økonomerne minder om, at politikere tidligere har spændt ben for sig selv ved at bruge kriseindgreb, der ikke var gennemtænkt

»Efterlønnen fra 1979 er et godt eksempel på et meget uheldigt konjunkturstimulerende initiativ, som efterfølgende blev politisk umuligt at røre,« siger professor Nina Smith.

For modellen skal ikke kun virke i to år, men også når opsvinget vender tilbage. Derfor peger eksperterne samstemmende på at bruge en del af pengene på mere vedvarende områder såsom uddannelse og infrastruktur.

Socialdemokraterne vil sætte gang i væksten så hurtigt som muligt og har i deres plan allerede budgetteret med 2009 og 2010.

Og partiets tidsplan bliver bakket op af professor Claus Vastrup fra Aarhus Universitet, der peger på, at man konstant er bagud i forhold til virkeligheden. For eksempel er et af de vigtigste symptomer på økonomiens helbredstilstand, ledighedstallene, forsinket med to måneder.

»Det bliver på et eller andet tidspunkt alvorligt i Danmark, og der er en del tidsforskydninger. Så når vi kommer på den anden side af sommerferien, skal indgrebet i hvert fald virke,« siger Claus Vastrup.