Økonomer: Regeringen er på vej mod tredje vækstnedtur

Regeringen ser for optimistisk på væksten i den danske økonomi, lyder det fra brancheøkonomer.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen kan være på vej mod tredje vækstnedjustering for dansk økonomi, siden finansminister Claus Hjort Frederiksen og resten af Venstre-regeringen overtog styringen.

Torsdag har regeringen fremlagt Økonomisk Redegørelse med en lille nedjustering af skønnet for vækst i BNP for 2015 fra 1,5 til 1,4 procent, hvilket er regeringens anden nedjustering. Men prognosen for 2016 er for optimistisk, lyder det fra flere økonomer.

- Det kræver således en mærkbar acceleration i aktiviteten over de kommende kvartaler, hvis regeringen skal nå i mål med sit skøn for BNP-væksten i 2016 på 1,9 procent. Regeringens prognose må da også siges at være til den positive side.

Det skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit Markets, i en kommentar.

- Vi forventer til sammenligning en mere moderat BNP-vækst på 1,4 procent i 2016. Der er med andre ord en reel risiko for, at regeringen i maj kommer til at præsentere sin tredje vækstnedjustering ud af tre mulige, lyder det.

Samme besked kommer fra Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

- En vækst på 1,9 procent næste år forudsætter et ganske positivt forløb i dansk økonomi over de kommende kvartaler, skriver han i en kommentar.

- Med udgangspunkt i de seneste nøgletal tør vi bestemt ikke være så optimistiske på dansk økonomis vegne - vi venter således en vækst tættere på 1,5 procent end 2,0 procent næste år, lyder det.

Også i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv kalder man regeringens vækstskøn for optimistisk.

- Men selv om opsvinget er ved at være selvkørende, har vi over de seneste år gang på gang set, at væksten har skuffet.

- Der er ofte dukket negative overraskelser op, så man skal passe på med ikke at sælge skindet, før bjørnen er skudt, skriver Jens Hjarsbech, økonom i Dansk Erhverv.

Han vurderer, at både skønnet for 2016 og 2017 er til den høje side.

Den tidligere SR-regering skønnede en vækst i dansk BNP på 1,7 procent for 2015. Det skøn nedjusterede V-regeringen i forbindelse med Økonomisk Redegørelse i august til 1,5 procent.

/ritzau/