Økonomer giver Thorning ret: Det er slut med overflod

Den høje vækst, som vi kender den fra 60erne og 00erne, kommer ikke igen. Det fastslår en række af landets førende økonomer i ny rundspørge.

Helle Thorning-Schmidt nytårsdag fra Statsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Vi er i en ny virkelighed. 00ernes overflod kommer ikke igen, sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i sin nytårstale. En række førende økonomer giver hende ret i en ny rundspørge fra Information.

Her mener ni ud af 20 adspurgte økonomer, at potentialet for »mærkbar vækst« er ved at være udtømt.

- Vækstmulighederne i vor del af verden er formodentlig udtømt i den forstand, at de faktorer, denne vækst har bygget på, er udtømte: Først og fremmest det materielle masseforbrug, siger lektor og nationaløkonom Henrik Plaschke fra Aalborg Universitet til Information.

En af grundene til, at vi næppe vil opleve fortidens vækstboom igen, er ifølge lektor og økonom Anders Christian Hansen fra Roskilde Universitetscenter, at der var unormal høj vækst dengang.

- De høje vækstrater i 60erne og først i 70erne havde også meget at gøre med, at man nu kunne udfolde potentialer i teknologi og international handel, som ikke havde været mulige under de foregående årtiers depression, verdenskrig og økonomiske restriktioner (...) Alt i alt var de høje vækstrater dengang betinget af nogle historiske omstændigheder, som næppe kommer igen, siger han til Information.

Også tidligere overvismand Niels Kærgård fra Københavns Universitet påpeger de gunstige vækstforhold efter krigs- og kriseperioden 1914-1945.

- Der har været en unormal høj vækst navnlig i 1960erne, men også i 1970erne og 1980erne på grund af en øget arbejdsstyrke forårsaget af afvandringen fra landbruget og kvindernes øgede deltagelse på arbejdsmarkedet, siger han til avisen.

Mens ingen af de adspurgte økonomer tror på, at netop 1960ernes vækst vender tilbage, mener 10 ud af de 20, at den beskedne vækst i Danmark dog vil kunne fortsætte i et vist omfang.

- Der vil altid være perioder med høj vækst og perioder med lavere vækst, men der er intet i et langt historisk perspektiv, der tyder på, at vækstraten er faldende, siger professor Peder Andersen fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet ifølge Information.

- Der er ingen grund til at tro, at den langsigtede vækst vil være markant lavere i fremtiden, end den historisk har været, men sammensætningen af vækstkomponenterne skifter selvfølgelig i takt med, at der over tid altid sker ændringer i sektorsammensætningen, siger Peder Andersen.