Økonom: Rækkehuse og lejligheder får bedre ejendomsvurderinger

Nyt system til ejendomsvurderinger vil ramme værdi af ejendomme i tætbeboede områder bedre, mener boligøkonom.

Rækkehuse som her i Gassehaven i Holte vil fremover få mere retvisende ejendomsvurderinger, mener Curt Liliegreen. Scanpix/Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Fredag blev en række partier i Folketinget enige om en aftale for et nyt system til vurdering af ejendomme.

Det nye system er mere systematisk og vil være bedre til at ramme ejendomsvurderinger på boliger såsom lejligheder og rækkehuse. Det vurderer direktør i Boligøkonomisk Videnscenter Curt Liliegreen.

Til gengæld kan det stadig have problemer med huse i tyndt beboede områder, siger han.

Systemet hviler i højere grad på handler af lignende ejendomme i området. Derfor vil det være bedre til at ramme en rimelig vurdering for lejligheder og rækkehuse, hvor der findes flere sammenlignelige ejendomme.

Modsat kan det blive sværere at finde et sammenligningsgrundlag på fritliggende enfamiliehuse, forklarer Curt Liliegreen.

Det nye system vil dog forbedre en af de store akilleshæle ved vurderingssystemet hidtil.

- Vi har haft en voldsom undervurdering af lejlighedernes grund, siger Curt Liliegreen.

- Det nye vurderingssystem kan være med til at dæmpe den himmelflugt, som lejlighedernes priser er i gang med, og som må forventes at fortsætte i fremtiden på grund af urbaniseringen.

Parterne bag fredagens aftale har ikke indgået nogen aftale om fremtidens boligskatter.

Curt Liliegreen peger på, at den aftale vil få den klart største betydning for boligejerne. For nuværende boligejere kommer de nye vurderinger ikke til at betyde noget.

Regeringen har lovet en såkaldt skatterabat for de boligejere, der som følge af en ny vurdering og en ny aftale om boligskatterne, skal betale mere i skat. Dermed vil de holdes skadesløse af de nye vurderinger.

Til gengæld kan det få en betydning for samme boligejere, når de skal sælge.

- Derfor vil dem, der skal købe sig ind i lejligheden ikke give ligeså meget for lejligheden. De vil sige: Hold da op, det var dog en dyr skat. Det kan jeg ikke betale, siger Curt Liliegreen.

- Så vil jeg give mindre for lejligheden, så jeg bliver kompenseret, fordi jeg skal betale mindre i renter og afdrag til banken.

/ritzau/