Økonom forudser lussing til unge købere med nye låneregler

Det bliver dyrere for førstegangskøbere, men ellers har nye låneregler ingen betydelig effekt, siger økonom.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Unge købere - typisk førstegangskøbere - vil få en økonomisk lussing, når regeringens nye låneregler træder i kraft efter nytår.

Men selv om det kommer til at påvirke købernes økonomi, vil de nye krav ikke få den store betydning, vurderer boligøkonom Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter.

»Med tiltagene er der nogle, der kommer til at miste penge til rødvin, bøffer, tivolibesøg og udlandsrejser. Men det er ikke sådan, at man ikke kan købe«, siger han og påpeger, at der allerede er høje krav til netop den gruppe købere.

I dag er reglerne nemlig sådan, at man kun kan blive godkendt som boligkøber, hvis man kan klare en kreditvurdering, som om man optog et fastforrentet lån på fire procent med afdrag.

»Derfor tror jeg ikke, at det vil få den store effekt, fordi boligejerne allerede i dag bliver vurderet ret restriktivt. Hvis man kan klare den test, så kan man også klare de nye regler«, siger Curt Liliegreen.

Med de nye regler begrænser regeringen typen af lån, der kan optages, når man har høj gæld.

Fremover vil husstande med en belåningsgrad på over 60 procent ikke kunne få lån med variabel rente med kortere rentebinding end fem år med eller uden afdrag.

Det vil sige, at man ikke længere har adgang til eksempelvis F1-lån.

Med retningslinjerne forsøger Brian Mikkelsen at bløde op på de retningslinjer, som for nylig måtte trækkes tilbage efter advarsler om, at de ville ramme boligmarkedet i København og Aarhus hårdt.

»Jeg mener ikke, at de her regler kan bruges til frygteligt meget, fordi vi jo allerede har de gamle regler. Det er endt lidt amputeret,« siger Curt Liliegreen.

De nye retningslinjer er ikke geografisk afgrænset til de to byer, men gælder for hele landet.