Økonom efter kritik: 27 milliarder at give af i 2025

Oppositionen har svært ved at få oplyst, hvor meget luft der er i statsbudgetterne de kommende år.

Røde partier anklager finansminister Kristian Jensen (V) for at hemmeligholde, hvor mange penge der er i det økonomiske råderum. Finansministeren mener, at kritikken er »fuldstændigt skudt ved siden af«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

København. Når man skal fremlægge politiske forslag til ny lovgivning eller hele reformer, er det vigtigt at vide, hvor mange penge, der er luft til at bruge i budgettet.

Derfor kritiserer finansordførere i rød blok i tirsdagens udgave af Børsen Finansministeriet.

Ministeriet vil ikke fremlægge, hvor stort det såkaldte råderum i statsfinanserne er oven på de senest indgåede aftaler om blandt andet forsvaret og erhvervsudvikling.

Finansminister Kristian Jensen (V) forsvarer sig med, at tallene kun bliver regnet igennem to gange om året.

Det forstår cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos ikke.

- Det er relativt nemt at opgøre. Men kan jo bare korrigere råderummet for de forskellige aftaler, der er indgået på Christiansborg gennem efteråret og vinteren, siger han.

Økonomen har selv foretaget øvelsen og er nået frem til, at råderummet i 2025 er skrumpet fra 38 milliarder kroner til 27 milliarder kroner hen over vinteren.

Det er altså fortsat muligt at øge statens udgifter - eller sænke skatteindtægterne - med adskillige milliarder.

Hos Cepos ser man helst, at pengene går til skattelettelser.

Ifølge tænketankens beregninger er der råd til at indføre en flad skat på 40 procent, samtidig med at man sænker selskabsskatten til 17 procent, ændrer skatten på afkast af værdipapirer til 30 procent og halverer registreringsafgiften.

/ritzau/