Økonom blåstempler Løkkes opsvingsadvarsel

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har ret i, at en ny regering hurtigst muligt skal få lavet en mere langsigtet økonomisk plan, hvis opsvinget skal vare ved, vurderer økonomiprofessor.

Det økonomiske opsving er så småt ved at indfinde sig i Danmark. Men de økonomiske forårstegn kommer ikke til at kunne mærkes om få år, med mindre der bliver iværksat politiske reformer.

Sådan lyder advarslen fra Lars Løkke Rasmussen (V) i søndagens Jyllands-Posten, og Venstre-formanden har fat i noget af det rigtige, vurderer professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Løkke mener, at der ikke er plads til en reformpause, selv om det ser ud til at gå godt, for økonomien vil ikke være i balance i årene efter 2020.

Bo Sandemann Rasmussen understreger, at der ikke er noget, der kan bringe det økonomiske opsving i fare i løbet af de næste et-to år, men efter 2020 er virkeligheden en anden.

»Det er korrekt, at hvis vi kigger hen på den anden side af 2020, så vil vi få svært ved at opretholde en pæn vækst, hvis ikke vi laver nye reformer. Men frem til 2020 vil de nuværende reformer være gode nok til at sikre, at vi vil have en vækst på et par procenter,« siger økonomiprofessoren til Berlingske Nyhedsbureau.

Løkke advarer i Jyllands-Posten om, at vi risikerer at lave »en økonomisk maveplasker«, hvis ikke »vi tænker os rigtig godt om« og griber opsvinget. Venstre-formanden mener blandt andet, at en ny regering med det samme efter et valg bør formulere en økonomisk langtidsplan, der ser frem mod 2025 eller 2030.

Og det »er der ingen tvivl om«, at en ny regering skal, betoner Bo Sandemann Rasmussen.

»Inden for økonomien er det klart et prioriteringsområde, at man får styr på, hvordan den offentlige sektors balance skal se ud på den anden side af 2025. Man ved allerede nu, at der vil komme nogle udfordringer, og gør vi ikke noget, får vi problemer i forhold til EUs underskudsgrænse på tre procent af BNP. Derfor skal vi selvfølgelig allerede nu begynde at overveje, hvad vi kan gøre,« siger han.

I de seneste år har det politiske Danmark talt om 2020-planer, men nu er vi kun fem år fra 2020, og derfor er det på tide at tænke frem mod eksempelvis en 2025-plan, mener Bo Sandemann Rasmussen.

»Vi kan selvfølgelig ikke lave politik for resten af det her århundrede, og man kan som regering ikke forudse alle problemer i fremtiden. Men man skal altid tænke fremadrettet og sikre, at man er i god tid. Hvis man gennemfører reformer mere gradvist, vil de opfattes som blødere af den enkelte dansker,« forklarer han.

Lars Løkke Rasmussen kommer ikke med konkrete bud på, hvor der skal reformeres, hvis han sidder med nøglerne til Statsministeriet efter det kommende valg.

Dansk Folkeparti melder dog allerede ud, at partiet ikke er klar til at skære på overførslerne.

»Når det handler om reformer, går det meget ofte ud på at skære ned i folks ydelser - i førtidspensionen, kontanthjælpen, dagpengene, og så videre. Og der vil vi bare gøre det krystalklart, at vi ikke er med på at skære i folks ydelser, hvis det er det, der ligger i den her reformiver,« siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF).

Imens klandrer Socialdemokraterne Løkke for ikke at præsentere sine egne reformbud.

»Det er fint nok at være optaget af reformer, men Lars Løkke er mest af alt optaget af at slippe for at fortælle om sin egen politik. Og det, synes jeg egentlig, er ærgerligt,« siger politisk ordfører Maja Panduro (S).