Øget modstand mod Tyrkiet

Danskernes modvilje mod at lukke Tyrkiet ind i EU har aldrig været større, siden optagelsesforhandlingerne begyndte i oktober 2005.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stadig flere danskerne siger nej til at lukke Tyrkiet ind i EU. Faktisk har modstanden aldrig været større, siden optagelsesforhandlingerne begyndte i oktober 2005. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

To af tre danskere vil nu ifølge en Rambøll-måling smække døren i for tyrkerne, mens det i slutningen af 2005 kun var godt hver anden. Den voksende modstand har to forklaringer, mener EU-ekspert Marlene Wind, professor ved Københavns Universitet:

- Dels har ingen danske politikere på det seneste forsvaret tyrkisk medlemskab, dels har hele værdikampen i kølvandet på Muhammed-krisen gjort folk mere opmærksomme på de potentielle problemer ved at få Tyrkiet med. Spørgsmålet om religion fylder mere i dag, og det har skubbet til tvivlen om, hvorvidt man nu også kan forene de forskellige religioner.

Det er ikke kun et stort flertal af danskerne, der stejler over for Tyrkiet. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, fastslår i et fælles budskab, at Tyrkiet aldrig kan blive fuldgyldigt medlem af EU.

I Tyrkiet beklager Europa-minister Egemen Bagis den negative indstilling. Men han understreger, at det ikke er hans opgave at overbevise europæerne:

- Jeg skal overbevise omkring 70 mio. tyrkere om, at EU-medlemskab er en god ting.

Han afviser forslaget om et privilegeret partnerskab og påpeger, at alle lande, der har indledt forhandlinger om optagelse, ender med at komme ind.

/ritzau/