Øget arbejdstid skal give 15 mia. kr.

Hverken FTF eller FOA vil på forhånd afvise øget arbejdstid. Venstre tror ikke på, at S-SFs plan hænger økonomisk sammen.

Et skærmdump af den hjemmeside, som en journalistpraktikant fra politiken.dk i går opdagede. Her fra Politikens hjemmeside. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En rød regering vil hente 15 mia. kroner på at lade danskerne arbejde en time mere om ugen.

Det er hjørnestenen i den økonomiske plan, som Socialdemokratiet og SF i dag lægger frem. De to partiers egne bud er, at den generelle arbejdstid for danskerne skal hæves fra i dag 37 til 38 timer om ugen.

Men præmissen for hele arbejdet er, at en ny regering vil indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsdrøftelser med det bundne mandat at finde 15 mia. kroner til at lukke hullet i kassen. Det svarer ifølge de to partiers beregninger til, at alle danskere på arbejdsmarkedet i gennemsnit arbejder en time mere om ugen og det vil være slagnummeret, når partiformændene Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal tirsdag fremlægger den længe ventede plan.

Ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er fagbevægelsens top taget i ed på forslaget om at finde de 15 mia. kroner via trepartsdrøftelserne. Formanden for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, roser Socialdemokratiet og SF for at rejse diskussion om samlet set at forøge danskernes arbejdstid.

Befriende

»Det er befriende, at man tager fat om noget af det, der er svært og også siger, at man vil være ansvarlige. Det er positivt. Hvis vi vil opretholde den velfærd, vi har for øjeblikket og ikke vil betale mere i skat, så er vi nødt til at levere noget mere. Også fordi vi kommer til at mangle arbejdskraft om nogle år. Det er en helt fornuftig og nødvendig diskussion,« siger Bente Sorgenfrey, der bl.a. repræsenterer lærere og sygeplejesker.

En generel arbejdstidsforhøjelse er én blandt en række forslag, som skal øge danskernes arbejdstid. Desuden indgår der på arbejdsmarkedsdelen forslag om at gøre det mere fleksibelt at gå på efterløn, at få flere til at gå fra deltidsbeskæftigelse til fuld tid og at modernisere dagpengesystemet. Altsammen vil komme på bordet i trepartsdrøftelserne.

»Vi vil gerne gå ind i drøftelser om det her. Det bliver sikkert ikke let, men der er mange håndtag, man kan skrue på,« siger Bente Sorgenfrey.

Formanden for de offentligt ansatte i FOA, Dennis Kristensen, bakker op om den del af forslaget, som via en række initiativer skal have danskerne til at arbejde mere. Men en generel stigning i arbejdstiden fra 37 til 38 timer om ugen afviser han kategorisk.

»Glem det med en time mere om ugen for alle. Det siger vi klart nej til, for det vil være et tilbageskridt. Jeg vil ikke være med til at piske dem, der i forvejen knokler,« siger Dennis Kristensen.

Partierne ønsker derudover at hente omtrent fem mia. kr. på at få de unge til at gennemføre deres uddannelser et halvt år hurtigere end i dag. Det skal bl.a. ske ved gennem SU-systemet at tilskynde dem til at komme hurtigere i gang og blive færdige på kortere tid.

Politisk ordfører Peter Christensen (V) tror ikke på, at planen er holdbar.

»Hvis fagbevægelsen ikke vil hæve den ugentlige arbejdstid fra 37 til 38 timer, så har jeg meget svært ved at se, hvordan oppositionens plan kan hænge sammen,« siger han.