Ø vil tage adoptionsformidling ud af private hænder

Politikerne bør overveje at oprette en adoptionsmyndighed, så staten fremover formidler adoptioner, efter begge private adoptionsbureauer i Danmark har lavet adskillige fejl.

Det er »mildest talt temmelig bekymrende«, at det private adoptionsbureau AC Børnehjælp, som håndterer adoptioner i Danmark, har lavet stribevis af fejl. Det mener Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper (Ø), og henviser til den tilsynsrapport fra i år, der afslører fejl i ti ud af ti sager i en stikprøvekontrol hos adoptionsfirmaet.

Derfor mener hun, at man i stedet burde oprette en statslig adoptionsmyndighed, så man er sikret, at formidlingen foregår efter reglerne.

»Det er værd at overveje, om adoptionsopgaven ikke er så vigtig og følsom, at den ikke hører til på private hænder. Jeg tror, at vi alle sammen ville have en større sikkerhed, hvis det var en statslig myndighed, der foretog adoptionerne,« siger Pernille Skipper og forklarer videre:

»Uanset at de private organisationer, der arbejder med adoptioner, ikke må have lov at profitere på arbejdet, så er der stadig mennesker, hvis job og levebrød afhænger af, at der kommer adoptivbørn til Danmark - også selv om der måske ikke er nogen børn, der har behov for det.«

Hun peger på, at det ikke bare er AC Børnehjælp, der både er blevet kritiseret for rod i regnskabet og fejl i sagsbehandlingen. Også den anden private formidler i Danmark, DanAdopt, har været i vælten på grund af problemer med adoptioner fra Etiopien. Derfor tror socialordføreren heller ikke, at skærpet kontrol med de private organisationer ville løse problemet.

»Det er spørgsmålet, om skærpet kontrol er nok. Det bureau, som er vores garant for, at det foregår etisk og juridisk korrekt, har fejl i ti ud af ti sager. Ikke en eneste sag er gennemført korrekt, og det er ikke småfejl. Det skriger jo til himmelen,« siger Pernille Skipper.

Venstres socialordfører Eyvind Vesselboe (V) har opfordret socialministeren til at fratage AC Børnehjælp retten til at formidle adoptioner. Det er Enhedslisten enig i, men holder alligevel igen.

»Jeg har meget svært ved at se et argument for, at de opretholder akkrediteringen, fordi noget tyder på, at vores adoptionssystem er indrettet sådan, at adoptionerne sker af hensyn til dem, der ønsker sig børn, og ikke af hensyn til de børn ude i verden, der har behov for et nyt liv og nye forældre. Men jeg ved også, at der lige nu laves tilsynsbesøg hos AC Børnehjælp, og jeg synes, vi skal lade det afslutte, før vi tager endeligt stilling.«