»Obama og Putin har jo et fælles, helt afgørende mål: Et djævelskab skal nedkæmpes«

USA og Rusland kæmper på hver sin side i krigen i Syrien, men det er på tide, at Obama og Putin finder sammen i kampen mod den egentlige fjende, Islamisk Stat, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Bag Facaden: Søren Espersen. I elevatoren på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Islamisk Stat (IS) skal nedkæmpes i Syrien, kræver det, at Rusland og USAs præsidenter for en tid glemmer gammelt fjendskab og finder sammen i et realpolitisk samarbejde mod den fælles fjende.

Sådan lyder opfordringen fra Søren Espersen (DF), udenrigsordfører for Dansk Folkeparti og formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, i det politiske magasin Ræson.

Han henviser til samarbejdet mellem Winston Churchill og Josef Stalin under Anden Verdenskrig. Selvom Churchill hadede kommunismen, kunne de to, i hvert fald foran pressen, drikke brandy og spøge, og så kunne de samarbejde i kampen mod nazismen, skriver Espersen.

»Selvom denne forfriskende type realpolitik ikke ligefrem er det, der for tiden kendetegner det ovale værelse i det Hvide Hus, bør nødvendigheden af en forbrødring med Putin omkring Syrien vel snart blive forstået selv af den drømmeriske, bovlamme forsigtigper, Obama,« skriver han og opfordrer til, at Obama tager samarbejde med Putin op:

»For Obama og Putin har jo et fælles, helt afgørende mål: Et djævelskab skal nedkæmpes.«

Både USA og Rusland hævder at kæmpe mod den militante islamistiske bevægelse Islamisk Stat i Syrien, men i hver sin alliance.

På den ene side leder USA en koalition af vestlige og arabiske lande, som bomber fra luften mod Islamisk Stat og er allieret med blandt andre de syriske kurdere. Obama sagde for nylig, at han ikke vil acceptere en løsning i Syrien, hvor præsident Bashar al-Assad bliver ved magten.

På den anden side er Rusland indgået i en alliance med det syriske regime, Iran og libanesiske Hizbollah om at bevare Bashar al-Assad ved magten. Rusland hævder at bombe Islamisk Stat, men ifølge kritikere er bomberne nærmere rettet mod moderate kræfter i landet, der kæmper mod al-Assad.

Her må Barack Obama, mener Søren Espersen, række ud mod Vladimir Putin og finde en løsning på konflikten i Syrien, også selvom det ikke bliver den optimale løsning.

»Om Assad bliver ved magten? Tjah, det kan da godt være. Men hvis det er der, hvor realpolitikken ender, så er det dét!« skriver han.

»I valget mellem Islamisk Stat og Assad bør vi i dén grad foretrække Assad. For Vestens skyld. For de sekulære demokraters skyld. For kvindernes skyld. Af mange andre gode årsager.«