Nyvalgt færøsk folketingsmedlem søger orlov

Det nyvalgte folketingsmedlem Högni Hoydal, lederen af det færøske parti Republikanerne, har valgt at søge orlov fra Folketinget. I stedet skal partifællen Magni Arge sidde i Folketinget.

Det er ikke mere end få dage siden, at lederen af det færøske parti Republikanerne, Högni Hoydal, kunne fejre, at han var blevet valgt til Folketinget.

Nu har han valgt at søge orlov, fordi han ikke vil sidde både i Lagtinget på Færøerne og samtidig være medlem af Folketinget.

»Vi har besluttet i vores parti, at vi ikke sidder på to mandater på samme tid. Jeg har taget orlov fra Lagtinget nu for at kunne gå i gang med Folketingsarbejdet. Men fordi vi skal ud i en færøsk valgkamp til oktober, vil jeg til den tid koncentrere mig fuldt ud om det. Derfor søger jeg orlov,« siger han.

Til spørgsmålet om, hvorvidt vælgerne ikke kommer til at føle sig snydt, svarer han:

»Vi har hele tiden meldt klart ud under valgkampen, at vi ikke skulle have dobbeltmandater, og det kunne betyde, at vi eventuelt skulle rokere rundt alt efter, hvordan den politiske situation udviklede sig. Så det har vælgerne været klar over,« siger han.

I stedet bliver det hans partifælle Magni Arge, der kommer til at få pladsen som folketingsmedlem. Högni Hoydal havde ellers et rigtig godt valg, hvor han sikrede sig 1.082 stemmer, selv om han først blev opstillet for tre uger siden.

Om Högni Hoydal kommer tilbage til pladsen som folketingsmedlem afhænger af, hvordan det kommer til at gå med det færøske valg.

»Vi ved ikke, hvad der kommer til at ske i valgkampen. Vi forsøger at komme i regering på Færøerne, så det er ikke til at sige, hvad situationen bliver,« siger han.