Nyt milliondyrt it-system bliver forsinket i et år

Forsinkelsen betyder, at regningen for det nye offentlige it-system bliver endnu større, lyder det.

Efter planen skal et nyt ejendomsvurderingssystem i september 2018 vurdere de danske ejendomme. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Endnu en gang er et offentligt it-system for millioner af skattekroner havnet i store problemer.

Det offentlige it-system, Grunddataprogrammet, bliver forsinket med et år. Det betyder, at det først vil være klar til brug i sommeren 2018, skriver Jyllands-Posten.

It-projektet var sat til en foreløbig pris på mere end en halv milliard kroner. Men med forsinkelsen bliver regningen endnu større, fortæller den ansvarlige i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg.

- Det vil koste ekstra, når programmet bliver forsinket. De eksisterende registre vil skulle køre videre et år længere, og de udgifter vil ramme, men vi ved ikke endnu, hvor stor regningen for forsinkelsen bliver, siger hun.

Grunddataprogrammet har til opgave at forbedre, standardisere og samle blandt andet ejendoms- og adressedata fra en lang række offentlige myndigheder.

Men der er opstået fejl i systemet. Det opdagede Digitaliseringsstyrelsen, da man i maj begyndte at teste systemet på tværs af myndigheder.

Det forsinkede system er blot det seneste eksempel på en stribe stærkt forsinkede og problemfyldte offentlige it-projekter. I 2015 skrottede Skatteministeriet eksempelvis det skandaleramte og milliarddyre inddrivelsessystem EFI.

Forsinkelsen overrasker ikke en professor i offentlige it-systemer.

- Det er meget få offentlige it-systemer, der går godt, siger Kim Normann Andersen, professor i it-implementering ved Copenhagen Business School til Jyllands-Posten.

Det var onsdag ikke muligt for Skatteministeriet at svare på, hvilke konsekvenser forsinkelsen får for danskernes nye ejendomsvurderinger. De skal bygge på data fra samme registre.

Efter planen skal et nyt ejendomsvurderingssystem i september 2018 vurdere de danske ejendomme.

/ritzau/