Nyrup til SF: Centrum-venstre skal stille fælles krav om finansskat

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen har søndag gæstet SFs landsmøde. Her udfordrer han sit eget parti.

Arkiv: Poul Nyrup Rasmussen taler med SFs Holger K. Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Rød blok skal samle sig om et fælles krav om at få indført en skat på finansielle transaktioner i Europa. Fra talerstolen på SFs landsmøde gør den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) det ganske klart, at han er helt på linje med SFs ønske om en europæiske finansskat.

»Vi skal samle os i centrum-venstre om kravet om en finansskat i hele Europa. Den finansskat skal op på bordet igen,« siger han og høster store klapsalver fra SFerne i salen.

SF har for nylig foreslået, at Danmark tilslutter sig de 11 europæiske lande - heriblandt Tyskland - som er gået sammen om at indføre en finansskat.

Samme melding lyder fra Poul Nyrup Rasmussen, der i sin tale i noget nær en bisætning foreslår at finansiere en ny dagpengeløsning med indtægterne fra en finansskat.

»Et provenu til Danmark på seks-syv milliarder kan vi da godt bruge. Der kan finansieres ret meget med det. Også en genindførelse af optjeningsprincippet,« siger den tidligere statsminister.

Bare to dage forinden har hans partifælle, Socialdemokraternes skatteordfører, Astrid Krag (S), ellers afvist et SF-forslag om at finansiere skattelettelser til lavtlønnede med en europæisk skat på finansielle transaktioner. Det er useriøst og noget »man lidt griber ud af den blå luft«, lød det fra Astrid Krag, der i øvrigt i sin tid som medlem af SF plæderede for netop finansskatten.

Poul Nyrup Rasmussen afviser at kommentere Astrid Krags udtalelse, da han ikke »har set den«. Men han mener, at der er tyngde bag forslaget.

»I den tyske regering med Angela Merkel er der principiel enighed om, at finansskatten skal indføres. Og derfor tror jeg kun, at det er et spørgsmål om tid og om det aktuelle omfang, finansskatten vil omfatte. Det er helt naturligt, at centrum-venstre i Danmark vil synes, at det er en meget fornuftig ting at gå ind i,« siger han.

SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF), der søndag i sin introduktion til Poul Nyrup Rasmussen kaldte ham »en af de bedste statsministre, Danmark nogensinde har haft«, afviser, at der med invitationen til den tidligere socialdemokratiske statsminister er tale om politisk drilleri.

»Jeg blev spurgt, om jeg kunne finde en til at tale om skattely. Og så tænkte jeg over, hvem jeg kender, der er mest kompetent på skattely overhovedet. Og det er Poul Nyrup Rasmussen. Jeg var glad for, at han ville komme,« siger Pia Olsen Dyhr.

Der er heller ingen tvivl om, at SFerne oplever det som noget af et scoop at få den tidligere socialdemokratiske statsminister til at tale om finansskat og dagpenge på deres landsmøde - i et valgår.