Nyrup igen: DF bliver aldrig stuerent

Dansk Folkeparti har vist, at det stadig ikke er stuerent, mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

Pia Kjærsgaard (DF) betegner tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussens udtalelser som "et selvmål". Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Dansk Folkeparti har med den nye udlændingeaftale vist, at partiet stadig ikke er stuerent, siger tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

For første gang erklærer han, at han stadig står ved sin udtalelse om Dansk Folkeparti fra 1999.

- Partiet er demokratisk valgt og legitimt, det er slet ikke det, jeg mener. Men de holdninger, det har til folk fra andre lande, bliver i min verden ikke stuerene, siger Poul Nyrup Rasmussen, som i dag er formand for de europæiske socialdemokrater.

Han beskylder udlændingeaftalen for at skubbe til "fremmedfjendskheden" i Danmark. Han erklærer sig helt klar over, at hans genoplivning af stueren-debatten kan gavne Dansk Folkeparti på kort sigt, og at partikammeraterne på Christiansborg vil blive vrede.

Men opgøret med DF er nødvendigt, mener han:

- Man er nødt til en gang imellem at tage de tæv, som følger, når man stiller op og siger: Her standser festlighederne, siger Poul Nyrup til Jyllands-Posten.

Hans indspark i debatten kommer samtidig med, at det torsdag aften lykkedes S og SF at blive enige om en fælles - og afventende - holdning til VKO's udlændingeaftale

Henrik Dam Kristensen fra S-ledelsen erklærer sig uenig med Nyrup, og Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, ryster på hovedet:

- Det er et kæmpe selvmål fra Poul Nyrup. Han gavner Dansk Folkeparti, og han skader Socialdemokraterne, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/