Nye toner fra debatfattige Liberal Alliance

Partileder Anders Samuelsen hæver nu barren for, hvad der kan forventes af Liberal Alliance ved et valg. Det skete på et landsmøde, der næsten var blottet for debat.

Foto: ERIK REFNER. Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (th.), og gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll (tv.) vil styre partiet hen imod deltagelse i en borgerlig regering.Foto: Erik Refner
Læs mere
Fold sammen

Der er sket noget med retorikken fra Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen.

De seneste mange år har Samuelsen rejst rundt med fortællingen om partiet, som ingen ville lege med, om 0,0 procents opbakning i meningsmålingerne, om at rejse sig fra asken til ilden.

Men ved lørdagens landsmøde i Tivoli Congress Center var skabelsesberetningen og overlevelsesretorikken blevet lagt på hylden for en stund. Liberal Alliance får i gennemsnit opbakning fra knap seks procent af vælgerne i meningsmålingerne, men partiet mener selv, at der er potentiale til op mod 18 procent af stemmerne.

»Rigtigt mange har LA som deres andet valg. Helt konkret viser undersøgelser, at 12 procent har os som andetvalg ud over de cirka seks procent, der har os som førstevalg,« sagde Anders Samuelsen fra talerstolen.

Samtidig lufter LA-partilederen tanker om en blå firepartiregering bestående af både Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative, selv om det er under et år siden, at Samuelsen i et interview med Berlingske bekendtgjorde, at han allerhelst så, at de Konservative helt blev elimineret af et blåt parlamentarisk grundlag efter næste valg.

Samuelsens egne ministerambitioner er da også mest et spørgsmål om retorik. Han vil nemlig ikke stille det som et krav til statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V).

Ingen fyringer i det offentlige

Med de nye LA-toner kommer der også mere på spil for Anders Samuelsen. Nu kan han også skuffe. Den følelse kan også indfinde sig i baglandet, hvis Liberal Alliance ikke får sat nok aftryk på et eventuelt blåt regeringsgrundlag efter et valg.

Rigtigt mange af partiets 5.500 medlemmer har netop meldt sig ud af Venstre i protest mod manglende liberale resultater. Partiets største økonomiske mæcen, Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen, satte ord på forventningerne på årets landsmøde:

»Skulle vi få de afgørende mandater, så skal de virkeligt bruges til at gennemføre noget, som er til at få øje på,« sagde han.

Anders Samuelsen brugte det meste af sin landsmødetale på en længere Powerpoint-præsentation af sin økonomiske 2025-plan, som Finansministeriet har regnet på.

LA-ledelsen er bevidst om, at de sociale konsekvenser af planen kan blive et emne under valgkampen. Derfor kom både Samuelsen og gruppeformand Simon Emil Ammitzbøll også med løfter, som har til formål at skabe tryghed blandt potentielle LA-vælgere bag TV-skærmene.

LA-lederen gav »en garanti« for, at de flere end 120.000 offentligt ansatte, som partiet vil skære væk, ikke vil blive fyret, men at nedskæringerne skal ske ved, at folk selv siger op eller går på pension. Hvordan Liberal Alliance vil styre, at slankningen sker i de sektorer, som man ønsker, kom der ikke noget svar på.

Det liberale paradoks

Som opfølgning på, at partiet gerne vil have indført et gebyr på 130 kroner per lægebesøg, gav Simon Emil Ammitzbøll et løfte – som enten er meget nemt eller meget svært at hænge ham op på.

»Hvis du bliver syg, vil vi aldrig svigte dig,« sagde han og fortsatte:

»Men ligesom vi ikke vil svigte de syge, kommer vi aldrig, aldrig, aldrig, aldrig, aldrig til at holde hånden under de dovne,« sagde Simon Emil Ammitzbøll efterfulgt af et stort bifald fra salen.

Liberal Alliances landsmøde kan minde lidt om en foredragsrække. Udvalgte talere optager det meste af dagsprogrammet. I løbet af en hel landsmødedag er der kun afsat 40 minutter til debat, og kun én gang benyttede en taler sig af muligheden for at opfordre ledelsen til at skrue på politikken.

LA-medlemmet Karen Nielsen fortalte, at det havde »gjort ondt i hjertet« at se frokostbuffeten i forhallen til Tivoli Congress Center, når der er mange sultne i ulandene.

»Jeg synes ikke, at vi kan være bekendt at skære i ulandshjælpen, så hvis jeg spørger rigtigt pænt, kan den så ikke blive sat lidt op,« sagde Karen Nielsen, hvilket dog hurtigt blev afvist af LA-ledelsen.

Under punktet »indkomne forslag« var der helt stille i kongressalen, hvilket tilsyneladende glædede LA-dirigenten Jens Østrup.

»Det var et dejligt nemt punkt at komme over. For der er ikke kommet nogen forslag. Så det er skønt,« sagde han.

Det kan måske synes som et paradoks, at der ikke er mere fri debat i et kerneliberalt parti. Men det ses som en styrke i LA-ledelsen, at der ikke er for meget uro på bagsmækken i det relativt unge parti.

»Der er aldrig, aldrig, nogensinde sluppet noget ud fra vores gruppemøde. Aldrig. Der kommer ikke noget ud, og det er ikke fordi vi ikke kan være uenige,« siger landsformand Leif Mikkelsen.

Anders Samuelsen er stolt af debatkulturen i partiet:

»Jeg prøver at være meget tilgængelig. Alle, der er her i dag, har meldt sig ind under de konditioner, at det er folketingsgruppen, der bestemmer. Det er et strømlinet parti. Det er jeg stolt af. Det skal også give tillid blandt dem, som overvejer at stemme på os.«