Nye tiltag mod terror på vej i Danmark

EU varsler nye tiltag mod terror, mens de danske politikere på ny åbner for at give flere midler til PET.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er - som sine folketingskolleger - klar til at yde PET forstærkning, hvis det kræves. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De seneste dages attentater i Paris kan føre til nye antiterrortiltag i Danmark og Europa.

I Bruxelles varsler både EU-Kommissionen og det nye lettiske EU-formandskab en række nye initiativer til at bekæmpe terrorangreb i Europa, mens de hjemlige politikere på ny diskuterer behovet for at øge ressourcerne til Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Et bredt flertal i Folketinget melder sig klar til at give efterretningstjenesten flere midler, hvis den vel at mærke selv ønsker det.

»Jeg mener ikke, at der kan være to holdninger til den sag: Hvis PET har behov for flere ressourcer, så skal de have det. Længere er den sådan set ikke i mine øjne,« siger justitsminister Mette Frederiksen (S).

Hun fortæller, at spørgsmålet om PETs ressourcer og beføjelser er »en meget tilstedeværende diskussion« mellem regeringen og PET.

»Vi er oppe imod noget, der er så alvorligt, at jeg tror, vi løbende kommer til at skulle forholde os til at give myndighederne nye værktøjer,« siger Mette Frederiksen.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, foreslog allerede under partilederrunden på DR torsdag aften at »få taget temperaturen« på, om PET har ressourcer nok.

»Jeg har bare en fornemmelse af, at der er et pres. Det er, fordi jeg ved, hvor enormt ressourcekrævende det er at lave personovervågning. Og når det gælder den franske situation, så har vi at gøre med mennesker, som har været inde over radaren, men hvor man øjensynligt slap væk fra radaren igen,« siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Ingen kommentar fra PET

PET ønsker ikke selv at kommentere den aktuelle politiske diskussion, og Enheds­listens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, mener således, at det »virker lidt underligt« at tale om flere ressourcer til PET.

»Jeg har heller ikke hørt de franske myndigheder sige, at det var manglende ressourcer hos efterretningstjenesten, der var skyld i, at angrebet ikke blev forhindret,« siger hun.

PET har løbende fået stillet flere midler til rådighed siden særligt 2001. Ifølge Justitsministeriet er PETs bemanding øget med mere end 400 såkaldte årsværk siden år 2000, hvilket er over en fordobling af bemandingen. Dermed har et terrorangreb endnu en gang katalyseret en politisk debat om balancen mellem danskernes sikkerhed og den enkeltes personlige frihed. En debat, der også pågår i Bruxelles. EU-præsident Donald Tusk fortalte i går, at den europæiske indsats mod terror bliver sat øverst på dagsordenen på EU-topmødet i februar.

EU-Kommissionen oplyser, at den allerede ligger inde med en liste over mulige tiltag, og den danske regering er åben overfor at indføre nye anti-terror-redskaber.

Justitsminister Mette Frederiksen deltager søndag i internationale politiske drøftelser i Paris om udfordringen med de europæiske Syrien-krigere.