Nye tal: Så meget koster indvandringen Danmark

Ikke-vestlige indvandrere koster statskassen 33 mia. kr. om året, viser ny beregning fra Finansministeriet. Kigger man på indvandring fra samtlige lande, er prisen 28 mia. kroner.

Asylsøgere på Langeland venter med dannebrogsflag på besøg af dronning Margrethe. Foto fra sidste sommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke-vestlige indvandrere kostede statskassen 33 milliarder kroner i 2014. Det viser en ny beregning fra Finansministeriet, der for første gang har opgjort »indvandringens pris«.

Samlet set udgjorde indvandrere og efterkommere i året 2014 en omkostning for de offentlige finanser på 28 mia. kroner, fordi indvandrere og efterkommere fra vestlige lande bidrog til statskassen med indtægter på knap 5 mia. kroner. Til sammenligning var etnisk danske borgeres nettobidrag til de offentlige finanser 56 milliarder kroner.

Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at tallene fra Finansministeriet tager udgangspunkt i år 2014, hvor særlige forhold gjorde sig gældende. Eksempelvis var statens indtægter fra skatter på pensionsafkast ekstraordinært høje, ligesom staten fik ekstraindtægter for milliarder af kroner, fordi danskerne fik mulighed for at omlægge deres pensioner med en skatterabat. Det gjorde de etnisk danske borgeres bidrag til statskassen ekstraordinært stort i 2014.

Danskerne giver også underskud: Kostede statskassen 17 milliarder kroner

Hvis man renser Finansministeriets tal for disse ekstraordinære indtægter, kostede også personer med dansk oprindelse statskassen et samlet minus i 2014, nemlig på 17 milliarder kroner. Læs mere om det her.

Tilknytning til arbejdsmarkedet er afgørende for, om indvandrere er en økonomisk gevinst eller udgift for den offentlige økonomi i Danmark. Fra ikke-vestlige lande er halvdelen af de 25-64-årige indvandrere i beskæftigelse. Når det gælder personer af dansk oprindelse er næsten 80 procent af samme aldersgruppe i job.

»Vi får en direkte økonomisk gevinst af de udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde. Desværre kommer rigtig mange ikke med det formål, men som asylansøgere m.m. Den gruppe har meget lav beskæftigelse. Det er ekstremt dyrt for den offentlige økonomi. Derfor skal vi have ændret balancen, så flere udlændinge er en del af arbejdsmarkedet, frem for at være på overførselsindkomst,« siger finansminister Kristian Jensen ifølge en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Foto: Finansministeriet.

Hvis ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere i højere grad opnår beskæftigelse, er der et stort potentiale for at styrke de offentlige budgetter. Op mod 20 milliarder kroner kunne der hentes til statskassen, hvis indvandrere og efterkommere havde samme beskæftigelses- og overførselsfrekvens som jævnaldrende med dansk oprindelse, hedder det i analysen.

Bag om tallene: Ikke-vestlige indvandrere koster Danmark 33 milliarder kroner - få forklaringen her

Ifølge Finansministeriet skyldes en stor del af udgifterne til indvandreres efterkommere, at mere end 80 pct. af disse er under 25 år og derfor ikke betaler skat.