Nye retningslinjer efter Tibetsag: Ministermails skal gemmes i 25 år

Ministermails skal ifølge nye retningslinjer gemmes i 25 år for at sikre, at vigtigt materiale ikke går tabt.

Tibetkommissionen og andre kommissioner har kæmpet med at få fat i mails fra nøglepersoner i deres undersøgelser. Nu har Justitsministeriet lavet nye retningslinjer, der betyder, at eksempelvis ministres mails bør gemmes i 25 år. (Arkivfoto) Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere af de seneste års tungeste kommissioner er løbet ind i samme problem i deres arbejde med at komme til bunds i sagerne: Mails fra nøglepersoner er blevet slettet og er ikke tilgængelige.

Tirsdag har Justitsministeriet udarbejdet nogle retningslinjer for alle statslige myndigheder såsom styrelser og ministerier.

»Formålet med retningslinjerne er at sikre, at materiale, der er eller forventes at kunne blive relevant for en kommende kommissionsundersøgelse med videre, vil kunne udleveres hertil,« skriver ministeriet.

I retningslinjerne anbefales det blandt andet, at slettede mails og deaktiverede mailkonti opbevares i 25 år.

For ansatte i chefstillinger såsom kontorchefer og højere stillinger skal mailene opbevares i ti år.

For resterende medarbejdere – også de fratrådte – skal slettede mails og deaktiverede mailkonti opbevares i fem år.

En af de kommissioner, der har været plaget af problemer med at få fat i mail, den gerne vil læse, er Tibetkommissionen.

Den skulle undersøge, om politiet eller andre myndigheder var med til forhindre fredelige demonstranter i at blive set under officielle besøg fra Kina i 2012, 2013 og 2014.

Kommissionen blev færdig og nedsat på ny, da DR kunne afsløre, at Udenrigsministeriet og Statsministeriet undlod at fortælle kommissionen om mulighed for at søge efter mails i backupsystemer.

Også Instrukskommissionen, hvis rapport blev forløber til en rigsretssag mod tidligere minister Inger Støjberg, havde svært ved at få fat i mails fra syv chefer i Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udlændingestyrelsen.

Også Lars E. Andersen, der formand for den kommission, der skulle undersøge mulig ulovlig indblanding i Helle Thorning-Schmidts mands skattesag, ærgrede sig over sletning af mails.

»Der kunne vi se, at man var gået ind og havde slettet rub og stub,« forklarede han dengang.

/ritzau/