Nye partiledere svækker Konservative og Radikale

Partierne burde egentlig have nyt godt af den ekstra opmærksomhed, som en ny partileder giver. Men for Konservative og Radikale har Søren Pape og Morten Østergaard haft den modsatte effekt.

ARKIVFOTO: Søren Pape tager en selfie sammen med Konservativ ungdom (KU) til pressemøde i Bibliotekshaven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vælgerne siver langsomt fra de Konservative og de Radikale efter sidste års partilederskift, skriver Altinget.dk.

Og det er usædvanligt, da et partilederskifte ellers notorisk har betydet fremgang eller som minimum status quo på grund af den øgede opmærksomhed på partiet i forbindelse med skiftet, siger valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet til Altinget.dk.

»Ofte får nye partiledere en del positiv presseomtale i starten og kan derfor forvente at holde niveau eller gå lidt frem i målingerne. Det har bare ikke været tilfældet med Østergaard og Pape, der begge ligner at have skuffet vælgerne,« siger han.

Mere nøjagtigt har vælgere svarende til ét mandat i Folketinget forladt de Konservative. Og vælgere svarende til halvandet mandat har forlagt de Radikale efter Morten Østergaard (R) tog over efter Margrethe Vestager.

Indtil videre er det Venstre og Socialdemokraterne, der nyder godt af vælgervandringen.

Politisk kommentator for Altinget, Erik Holstein, vurderer, at tallene er særligt problematiske for de Konservatives Søren Pape Poulsen.

Han var et helt ubeskrevet blad, da han trådte ind på den nationale politiske scene. Og derfor var det særligt vigtigt for ham at udnytte den første tids ekstra opmærksomhed fra både medierne og vælgerne.

»Hverken Morten Østergaard eller Søren Pape har udnyttet deres hvedebrødsdage. Men det er langt værre for Pape end Østergaard,« siger Erik Holstein.

Der er dog en af 2014s nye partiledere, der har succes med at tiltrække vælgere - nemlig SFs Pia Olsen Dyhr (SF).

Ifølge politisk kommentator på Altinget, Erik Holstein, har Pia Olsen Dyhr formået at vende den negative spiral, som partiet røg ud i efter den mislykkede regeringsdeltagelse.

»I forhold til medier og offentlighed har Pia Olsen Dyhr en ’no bullshit<saxo:ch value="226 128 153"/>-stil, der giver hende en betydelig større gennemslagskraft end forgængeren Annette Vilhelmsen. Og så har Pia Olsen Dyhr taget nogle taktisk smarte træk, for eksempel hendes opsigtsvækkende parløb med Thulesen Dahl om dagpengene. Kynisk, ret opportunistisk, men et realpolitisk klogt træk,« siger Erik Holstein til altinget.dk.

SF henter vælgere tilbage fra både Enhedslisten og Socialdemokraterne, men står stadig til at gå tilbage i forhold til valgresultatet i 2011.