Nye oplysninger: Statsminister Mette Frederiksens sms'er er også blevet slettet i minksag

Statsminister Mette Frederiksens (S) telefon er indstillet til at slette sms'er efter 30 dage. Det oplyser Minkkommissionen til Berlingske.

Det har ikke været muligt for Minkkommissionen at få udleveret sms'er fra statsminister Mette Frederiksens (S) telefon. Det skyldes, at telefonen automatisk sletter sms'er efter 30, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har ikke været muligt for Minkkommissionen at få udleveret sms'er fra en af hovedpersonerne i sagen, Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet, i forbindelse med granskningen af forløbet, hvor regeringen krævede alle mink aflivet.

Det samme er tilfældet for statsminister Mette Frederiksens (S) telefon, oplyser Minkkommissionen nu til Berlingske.

Gennem arbejdet med rekonstruere forløbet i de afgørende dage i november sidste år har kommissionen i en række tilfælde forsøgt at få udleveret sms'er fra flere nøglepersoner i sagen, men det har altså ikke været muligt i Mette Frederiksens tilfælde, lyder det nu fra kommissionen.

Det skyldes, at Mette Frederiksens telefon er indstillet til automatisk at slette beskeder efter 30 dage, lyder det i et skriftligt svar.

»Minkkommissionen er i gang med at undersøge mulighederne for at få genskabt sms’erne,« oplyser kommissionen.

Dermed tegner sig et billede af, at Minkkommissionen ikke har fået udleveret sms'er fra en række nøglepersoner i Statsministeriet, som potentielt kan indeholde afgørende informationer om forløbet, hvor regeringen 4. november sidste krævede alle mink aflivet.

B.T. skrev tirsdag, at også en række sms'er på statsministerens særlige rådgiver Martin Justesens telefon er blevet slettet.

Sms'erne blev sendt mellem Martin Justesen og den daværende fødevareminister Mogens Jensens særlige rådgiver. Det skete ifølge B.T. cirka en uge inden, at Mogens Jensen trak sig som fødevareminister som en direkte konsekvens af forløbet.

Korrespondancen er altså angiveligt blevet slettet, efter beslutningen om at aflive alle mink var blevet truffet.

Her var regeringen – og særligt Mogens Jensen – end i et politisk stormvejr, fordi ikke var lovhjemmel til beslutningen. Ifølge B.T. har Martin Justesen indstillet sin telefon til automatisk at slette alle sms-beskeder efter en bestemt periode.

Tidligere i dag kunne Politiken så skrive, at noget lignende gør sig gældende for Barbara Bertelsen, departementschef i Statsministeriet.

Hendes sms'er er ligeledes blevet slettet, oplyste Minkkommissionen.

De er dog alligevel kommet til offentlighedens kendskab i forbindelse med Minkkommissionen, fordi modtageren af sms'erne, nu tidligere departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet, ikke havde slettet samtalen på sin telefon.

Her skrev Barbara Bertelsen blandt andet i utvetydige vendinger, at Mogens Jensen skulle tage alt ansvar for minksagen.

»Hører hele tiden jeres linjer fra jeres folk/SR (særlig rådgiver, red.), der prøver at komme uden om selv at tage ansvaret på sig. Jeres ministers eneste chance for at vende denne er imidlertid at tage den oprigtigt og helhjertet på sig. Enhver rest af hidtidige transparente forsøg på at kaste den videre på andre – herunder regeringen bredt og dermed stm (statsministeriet, red.) – kommer jo til at ramme ham selv endnu hårdere,« skrev Barbara Bertelsen eksempelvis i en sms til Henrik Studsgaard 9. november 2020 – altså dagen efter, det var kommet, at der ikke var lovhjemmel til nedslagtning af alle mink.

Statsministeriet oplyste tirsdag til B.T., at det er »i overensstemmelse« med reglerne, hvis ansatte sletter sms'er. Så længe det sker af hensyn til eksempelvis »informationssikkerhed, lagringskapacitet, overblik« og så videre, lyder det fra ministeriet. Så længe den såkaldte journaliseringspligt »iagttages«, er det altså ifølge Statsministeriet også i orden, hvis en medarbejder efter en bestemt periode automatisk sletter materiale fra telefoner.

I et skriftligt svar til Politiken oplyser Statsministeriet videre, at der ikke er »foretaget en målrettet sletning af de specifikke SMS-beskeder«.

»Som det fremgår af Statsministeriets udtalelse til ombudsmanden, er den pågældende mobiltelefon opsat til generelt og automatisk at slette alle SMS-beskeder efter en bestemt periode«, lyder det.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Statsministeriet til de slettede sms'er på Mette Frederiksens telefon.