Nye Borgerlige-profil mener ikke, at Trump kan stilles direkte til ansvar for stormløbet mod Kongressen

Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige mener ikke, at Donald Trump direkte kan stilles til ansvar for stormløbet mod den amerikanske kongres. Han mener dog, at begivenheden har smadret Donald Trumps eftermæle, og at den amerikanske præsident er skyld i en stor del af den splittelse, der er opstået i USA.

Nye Borgerliges Lars Boje Mathiesen er en af de få i folketinget, som støtter op om Donald Trumps politik. Han mener dog, at Donald Trump har opført sig kritisabelt efter valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige er en af de få politikere i Folketinget, som højlydt støtter op om Trump-administrationen og den politik, Donald Trumps regering har ført gennem de seneste fire år.

Selv forklarer han, at det ikke er Donald Trump som person, han er fan af, men at det er den politik, som Trump-administrationen har ført, han er tilhænger af.

»Selvom jeg ikke bryder mig om Donald Trump og hans ageren på for eksempel de sociale medier, så mener jeg, at han har ført en god politik,« siger Lars Boje Mathiesen.

Onsdagens begivenheder har ikke ændret hans syn på Donald Trumps regering og dens politik, men Lars Boje Mathiesen mener, at stormløbet på den amerikanske kongres kaster en mørk skygge over Donald Trump.

En skygge, der vil dække over Trumps præsidentembede og hans politik i meget lang tid.

»Donald Trump har ødelagt billedet af den gode politik, der faktisk er blevet ført de sidste fire år under Trump, fordi hans eftermæle bliver et ganske andet oven på det, der skete i går. Måske når man kigger tilbage om 10-15 år, så vil man huske ham for de gode ting han opnåede,« siger Lars Boje Mathiesen og fremhæver nogle af de ting, han ser som Trump-administrationens største succeser:

»Han fik lukket konflikten med Nordkorea, han fik gjort Jerusalem til hovedstad, han fik sat Iran på plads og fik forhandlet en bedre handelsaftale med Kina.«

Men bør han ikke stoppe beskyldningerne om, at valget er blevet stjålet fra ham? Det er jo blevet modbevist. Selv hans justitsminister siger, at det ikke har noget på sig, og han har fået afvist alle de retssager om valgsvindel, som han har indledt?

»Jo, han har fejlet fuldstændigt efter valget. Hans ageren efter valget har ødelagt muligheden for, at man kan sige, at han også har gjort noget godt. Han gør det meget svært for folk at anerkende, at der også er sket gode ting under hans regering,« siger Lars Boje Mathiesen.

Men det gør du jo?

»Selvom jeg ikke bryder mig om Donald Trump som person, så er det politikken, jeg kigger på. Jeg mener, at hans politik har været god for danskerne. Det er det, som er vigtigt for mig. Vores eksport til USA er steget under Donald Trump.«

»Man kan ikke stille Donald Trump direkte til ansvar«

Han vil ikke gøre sig til dommer over, hvorvidt Donald Trump har opildnet til, at Kongressen skulle stormes.

Lars Boje Mathiesen mener dog, at man ikke direkte kan gøre Donald Trump ansvarlig for, at nogle personer valgte at storme den amerikanske kongres.

»Det er en vurderingssag, man kan ikke sige, at han ikke har noget at gøre med det. Det er ham, der har inviteret til demonstrationen, og det er ham, der taler til den. Men man kan ikke stille ham til ansvar, fordi nogle tosser opfører sig fuldstændig sindssygt. Så skal man også spørge, om Demokraterne har et ansvar for alle de Black Lives Matter-demonstrationer, som også har udviklet sig voldeligt. Alt andet vil være hyklerisk.«

Men har Trump ikke et ansvar i forhold til dem, du kalder tosser? Han må da vide, at der er flere af hans følgere, som vil gå meget langt for ham, og som er radikaliseret og voldsparate?

»Jo, men hvis man vil anlægge den præmis, så har Demokraterne også et ansvar, når de opildner mod Trump,« siger Lars Boje Mathiesen.

Han tilføjer dog, at Donald Trump har et ansvar for en stor del af den splittelse, der lige nu hersker i USA. Derfor har han ikke stor respekt for den måde, som Donald Trump har opført sig på efter valget.

»Det, der skete i går, var jo håbløst. Det er vanvittigt, at der er borgere, der gør de her ting. Jeg synes, at Trumps ageren, efter han har tabt valget, er yderst kritisabel, men man kan ikke tildele ham et ansvar for, at enkelte personer vælger at bryde loven,« siger Lars Boje Mathiesen.

Han peger på, at Donald Trumps opførsel efter valget har været den overvejende grund til, at Republikanerne har mistet flertallet i Senatet.

»Trump har fejlet, han har smidt senatsvalget på gulvet. Det er hans ansvar, at Republikanerne tabte det valg, det er et svigt mod hans parti og det amerikanske folk,« mener Lars Boje Mathiesen.