Nye Borgerlige på vippen: »Det skal blive bedre i løbet af aftenen«

Den første exitpoll sender med nød og næppe Nye Borgerlige ind i Folketinget. Det skal blive bedre i løbet af aftenen, siger profil.

Valgfesten hos Nye Borgerlige i DGI-byen i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med, at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Skrevet på baggrund af DRs exitpoll 20.00

Et forsigtigt suk strøg gennem konferencelokalet i DGI-Byen kl. 20.00 onsdag aften, da DR offentliggjorde den første exitpoll.

Den sendte lige akkurat Nye Borgerlige i Folketinget med 2,0 pct. af stemmerne, og selv om partiet først og fremmest stræber efter at komme ind, venter der efter alt at dømme en lidt mere spændende aften, end man havde håbet på.

»Jeg er fuldstændig sikker på, at det bliver bedre i løbet af aftenen, men det skal også blive,« siger Mette Thiesen, en af partiets store profiler om exitpollen.

TV 2 spår partiet et lidt bedre valg: Her giver exitpoll'en Pernille Vermunds parti 2,6 pct. af stemmerne.

Nye Borgerlige blev stiftet i 2015 af Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, der i dag fungerer som henholdsvis formand og næstformand. Partiet har slået sig op på en stram udlændingepolitik kombineret med en liberal økonomisk politik.

Ufravigelige krav

Partiet er derudover gået til valg på tre ufravigelige krav, der skal indfries, såfremt partiet skal støtte en borgerlig regering.

Kravene er et totalt asylstop, et krav om at udlændinge skal forsørge sig selv og endelig, at kriminelle udlændinge skal udvises efter første dom.

I valgkampens slutspurt valgte Pernille Vermund at true med at forhindre en regering ledet af Lars Løkke Rasmussen (V), medmindre han ville honorere Nye Borgerliges krav på udlændingeområdet. Statsministeren har under hele valgkampen afvist at ville basere en eventuel regering på Nye Borgerlige – blandt andet med henvisning til, at partiet med sit asylstop reelt vil have Danmark ud af de internationale konventioner, hvilket Lars Løkke Rasmussen har afvist pure.

Selv om det vil være en stor sejr for det relativt unge parti at komme ind, har de mange fremmødte ved onsdagens valgfest sat næsen op efter lidt mere. Meningsmålingerne har valget igennem da også placeret partiet på den sikre side af spærregrænsen, og senest viste Berlingskes store Gallup-undersøgelse tirsdag aften – med flere end 4.000 respondenter – at partiet ville få omkring 3,6 pct. af stemmerne.

Derudover har partiet af gode grunde fundet optimisme i den massive vælgerflugt, Dansk Folkeparti har oplevet, og hvor en pæn andel ventes at sætte sit kryds ved Nye Borgerlige i stedet.