Nye Borgerlige har bidt sig fast

Nu viser Berlingskes Barometer, at Nye Borgerlige er kommet over spærregrænsen.

Formand for de de Nye Borgerlige Pernille Vermund og næstformand Peter Seier Christensen (Arkivfoto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De har kun været opstillingsberettigede i omkring en måned, men Nye Borgerlige har allerede gode chancer for at komme i Folketinget. I hvert fald hvis opbakningen i meningsmålingerne holder.

Det viser Berlingske Barometer, der er et vægtet gennemsnit af den seneste måneds politiske meningsmålinger. Her står Nye Borgerlige til 2,4 procent af stemmerne med en usikkerhed på 0,3 procent. Det vil sige, at partiet lige nu har mellem 2,1 og 2,7 procents vælgeropbakning.

Det betyder, at partiet nu er oppe over de famøse to procent, der giver adgang til Folketingssalen. Med andre ord viser meningsmålingerne, at Nye Borgerlige ville komme ind, hvis der var folketingsvalg i morgen. Forudsat at danskerne stemmer, som de siger, de vil stemme, selvfølgelig.

Her ses mandatfordelingen, som den ser ud i Barometeret lige nu:

Ugens målinger viser alle, på nær en enkelt (Voxmeter), en vælgeropbakning på omkring tre procent til partiet, der har en svane på et våbenskjold som logo. I flere af meningsmålingerne er Nye Borgerlige ikke engang det mindste parti. Både Epinion og Yougov måler en større opbakning til Nye Borgerlige end til Konservative.

Nye Borgerliges gode udsigter til at komme i Folketinget ændrer dog ikke på, at rød blok fører i  meningsmålingerne. I denne uge er det røde flertal vokset til 51,6 procent over for blå bloks 48,4.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.