Nye Borgerlige forlader forhandlinger om genåbning: »Det er mig en gåde, at man vil indføre endnu et kontrolredskab«

Nye Borgerliges partileder, Pernille Vermund, forlader forhandlingerne om genåbning, fordi partiet ikke vil acceptere coronapasset. Det er et »kontrolredskab«, siger partilederen.

Nye Borgerliges leder, Pernille Vermund, melder pas til coronapasset og har forladt forhandlingerne om en genåbning af Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye Borgerlige har forladt forhandlingsbordet, hvor Folketingets partiledere siden middag har diskuteret den mere langsigtede genåbning af Danmark.

Det bekræfter partileder Pernille Vermund (NB) over for Berlingske.

Fra Pernille Vermund lyder det, at det helt store stridspunkt for hende blev coronapasset, der skal fungere som adgangsbillet til forskellige dele af samfundet, når det først genåbner. Ifølge Vermund blev det en forudsætning, at alle partierne skulle acceptere indførslen af netop coronapasset, før forhandlingerne kunne fortsætte. Og det er altså her, at Nye Borgerlige har valgt at stå af og dermed ikke være en del af den kommende aftale om en langsigtet genåbning af Danmark.

»Regeringen mener, at det er en forudsætning for genåbningen af samfundet, at man indfører det her coronapas, og det vil vi simpelthen ikke være med til,« siger hun.

Præcis hvordan, coronapasset skal fungere, skal aftales politisk og er altså en del af de igangværende forhandlinger i Statsministeriet. Ideen bag passet er, at man kan få adgang til samfundet, hvis man gennem en app kan fremvise, at man enten er vaccineret, tidligere har været smittet eller har en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

Pernille Vermund omtaler passet som »et kontrolredskab« og vil ikke acceptere, at det er nødvendigt for, at borgerne kan tage på café, restaurant eller gå til frisøren.

»Sidste forår kunne vi godt åbne samfundet stille og roligt, og det var en succes, selvom vi havde langt færre test og ingen vacciner på det tidspunkt. Det er mig en gåde, at man derfor vil indføre endnu et af regeringens kontrolredskaber,« siger Nye Borgerliges partileder.

Enhedslisten vil have udløbsdato

Pernille Vermund udtalte forud for forhandlingerne tidligere mandag, at hun ikke forventede, at Nye Borgerlige kunne gå med til regeringens ønsker til genåbningen.

»Jeg vidste godt, at vores veje formentlig ville skilles netop her,« lyder det fra Vermund.

Flere af Folketingets partier har ligeledes udtrykt betænkelighed ved passet. Blandt andet har støttepartiet Enhedslisten foreslået en såkaldt solnedgangsklausul for passet. Det vil sige, at der fastsættes en dato for, hvornår passet ikke længere skal gælde.

»Vi har en række bekymringer for, hvilke konsekvenser coronapasset vil have for vores samfund og omgangen med hinanden. Det er både i forhold til datasikkerhed, kontrol og adgangen til mennesker uden en smartphone,« udtalte partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, til Ritzau i weekenden.

Coronapasset har været sendt i lynudbud, og opgaven er netop blevet vundet af virksomhederne Netcompany og Trifork. Planen er, at den digitale app med passet skal være færdigudviklet til maj.