Nye Borgerlige blev undtagelsen i blandt blå opkomlinge

Nye Borgerlige blev det eneste parti blandt de nye opkomlinge i blå, der kom over spærregrænsen. Både Stram Kurs, Kristendemokraterne og Klaus Riskær kom til kort.

Pernille Vermund under valgfesten hos Nye Borgerlige i DGI-byen i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med, at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Skrevet efter samtlige stemmer er talt op.

Alt tyder på, at Nye Borgerlige bliver det eneste parti blandt de nye partier i blå parti, der kan tage plads i et nyt folketing efter sommerferien.

Med samtlige stemmer talt op kommer Nye Borgerlige ind i folketinget med 2,4 pct. af stemmerne, mens Stram Kurs, Kristendemokraterne og Klaus Riskær Pedersens parti af samme navn alle falder for spærregrænsen.

Hos Nye Borgerlige vovede stifter og partiformand Pernille Vermund (NB) allerede kort efter klokken 21 at holde, hvad der vel bedst betegnes som en sejrstale.

»Det er fuldstændig vildt,« lød det fra partistifteren og formanden for Nye Borgerlige fra scenen til de knap 400 fremmødte.

Det vil i så fald være en bemærkelsesværdig bedrift for det indvandringskritiske parti, der blev stiftet i 2015 af Pernille Vermund og Peter Seier Christensen, og som har udmærket sig med en skarp indvandringspolitik kombineret med en liberal økonomisk politik.

Partiet kommer dog næppe til at få indflydelse på hverken indvandringspolitikken eller den økonomiske politik med udsigt til det massive røde flertal, der tegner sig i en ny valgperiode. Pernille Vermund garanterede dog de fremmødte medlemmer, at hun vil kæmpe fra sin plads i oppositionen.

»Jeg vil bruge alle mine mandater til at trække Mette Frederiksen mod min politik.«.

Drama hos Stram Kurs

Anderledes forholderdet sig hos Stram Kurs, der med samtlige stemmer talt må konstatere, at det endte med 1,8 pct. af stemmerne. Dermed ender det stormombruste parti under den forjættede spærregrænse.

På Christiansborg havde partiet lukket sig inde på læsesalen bag folketingssalen og havde som udgangspunkt frabedt sig besøg af pressen.

Partileder Rasmus Paludan gav dog et interview bag læsesalen.

Partileder for Stram Kurs Rasmus Paludan på Christiansborg til folketingsvalget 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

På det tidspunkt var han endnu positiv.

»Jeg har hele tiden troet på, at vi kom ind,« indskød Rasmus Paludan.

Han forklarede, at partiet havde frabedt sig pressens adgang til Stram Kurs’ valgfest, fordi partiet generelt føler sig dårligt behandlet af medierne.

»Jeg kan nævne 20 journalister, som havde sørget for, at det ikke ville blive en hyggelig aften,« sagde Rasmus Paludan.

Han mener, at særligt Ekstra Bladet og Berlingske havde kørt en regulær hadkampagne mod Stram Kurs.

I slutningen af april i år passerede Stram Kurs de påkrævede 20.109 vælgererklæringer til at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget.

På få uger næsten firedoblede antallet af vælgererklæringer, i takt med at Rasmus Paludan blev mødt af optøjer og uroligheder på Nørrebro. På Christiansborg forklarede Paludan, at valgkampen havde været en udfordring, fordi partiet havde haft meget kort tid til at forberede sig. Skulle Stram Kurs ende i Folketinget under et rødt flertal, forklarede Paludan, at partiet først og fremmest vil bruge sine mandater til at sikre en stram udlændingepolitik.

»Vi vil holde Mette Frederiksen (S) fast på løfterne om ikke at lempe udlændingepolitikken,« sagde Rasmus Paludan.

Stram Kurs er formentlig det parti i efterkrigstiden, som har ført den hårdeste indvandrerpolitik.

Partiet går til valg på, at et stort antal muslimer hvert år forlader Danmark. Som udgangspunkt skal Danmark være for etniske danskere, danske jøder og tidligt adopterede. Resten skal sendes hjem gennem »storstilede tvangsmæssige hjemsendelser,« som partiet formulerer det. Undtagelserne er blandt andre de såkaldt værdsatte fremmede, som har vilje, evne og grund til at være i Danmark. Partiets grundlag bygger på såkaldt etnonationalistisk utilitarisme.

På partiets hjemmeside forsøger man at oversætte det til »mest muligt lykke til flest mulige etniske danskere«.

»Vores politik er, at islam skal forbydes i videst muligt omfang inden for grundlovens rammer,« skriver Stram Kurs.

Direkte adspurgt, om Stram Kurs er et nyfascistisk parti, svarede Rasmus Paludan i aftes på Christiansborg:

»Nej, vi er det modsatte. Vi kæmper for en mindre stat og mere indflydelse til borgerne. Det er det modsatte af fascisme.«

Kredsmandat kan redde Kristendemokrater

Hos Kristendemokraterne blev aftenen en gedigen rutsjebanetur, der startede på toppen med en exitpoll der gav partiet 2,3 pct. af stemmerne, og som med samtlige stemmer talt op ender på 1,7 pct. af stemmerne.

Partiets formand, Isabella Arendt, havde dog ikke opgivet håbet, da hun ankom til lyden af klapsalver ved 21.30 tiden.

»Min fornemmelse er at vi kommer over 2 procent. Der er nogen målinger, der ligger over, der er nogen, der ligger under, sådan har det været i hele valgkampen. Kredsmandatet virker til gengæld rigtig sikkert. Så nu handler det ikke om hvorvidt vi bliver valgt, men hvordan vi bliver valgt,« siger hun.

Kredsmandatet blev dog heller ikke løsningen. Her tabte Kristian Andersen knebent til Radikale, og dermed går Kristendemokraterne nok en valgperiode uden valgte på tinge i møde.

Valgfesten hos Partiet Klaus Riskær Pedersen på Christiansborg i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med, at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget. (Foto: Philip Davali/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Det samme gør Klaus Riskær Pedersen, der havde en anderledes udramatisk aften. Med 97 pct.af stemmerne står partiet til 0,8 pct. af stemmerne, og som konsekvens har den kulørte erhvervsmand besluttet at opløse sit parti af samme navn.

»Det er udelukket, at partiet stiller op igen. Vi kommer til at presse på udefra for at få vores politiske ideer igennem, men vi kommer ikke til at stille op igen,« sagde han til Berlingske klokken 21.30