Nye afgørelser bekymrer støttepartier: »Sikkerhedsrisikoen kan skifte meget hurtigt«

Flygtningenævnet har tirsdag besluttet, at tre syriske kvinder kan sendes hjem, fordi Syriens hovedstad, Damaskus, er blevet en mindre farlig by end tidligere. En afgørelse, der vækker undren og bekymring hos de Radikale og Enhedslisten.

En selvmordsbomber udløste i 2017 et blodbad nær den gamle by i Damaskus. I dag er der ikke længere en særlig sikkerhedsrisiko i byen, vurderer de danske myndigheder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Louai Beshara/AFP/Ritzau Scanpix

Syriens hovedstad, Damaskus, som gennem de seneste år har været skueplads for nogle af de værste blodsudgydelser i det borgerkrigshærgede land, er i dag så fredelig en by, at sikkerhedsrisikoen ikke er nok til at udløse asyl i Danmark.

Derfor har tre syriske kvinder nu fået endeligt afslag på deres ansøgninger om asyl. Flygtningenævnet har tirsdag stadfæstet Udlændingestyrelsens tidligere afslag til de tre kvinder, skriver nævnet.

»Det er bekymrende, at man nu vil sende afviste asylansøgere tilbage til Syrien, bare fordi der lige nu er fredeligere i en del af landet,« siger de Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

»Vi har jo set tidligere, at sikkerhedsrisikoen i Syrien kan skifte meget hurtigt. Derfor er der også en risiko for, at situationen igen kan udvikle sig til det værre i Damaskus,« siger han.

Damaskus har været skueplads for nogle af de værste bombeangreb, siden borgerkrigen i Syrien brød ud. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Det første land i Europa

Den radikale udlændingeordfører hæfter sig især ved, at Danmark nu bliver det første land i Europa til at hjemsende flygtninge til Syrien.

»Danmark er mig bekendt det eneste land, der mener, at det er sikkert at sende folk tilbage til Syrien,« siger Andreas Steenberg.

Han peger samtidig på, at der i sager om hjemsendelser til Somalia er set eksempler på, at Udlændingestyrelsen har truffet afgørelse om at hjemsende flygtninge, hvorefter der er dukket nye, kritiske oplysninger om sikkerhedssituationen i Somalia op.

De tre sager om de syriske kvinder indgår i de i alt seks prøvesager, som er blevet behandlet i Flygtningenævnet. I sine første afgørelser fandt nævnet, at ingen af de seks syriske asylansøgere kunne sendes hjem på baggrund af en individuel risikovurdering.

Men Flygtningenævnet er nu landet på, at de generelle forhold i Damaskus, hvorfra de tre kvinder altså er flygtet, i dag er så gode, at der ikke kan tildeles asyl på grundlag af sikkerhedsrisikoen.

Andreas Steenberg (R), udlændingeordfører

»Vi har jo set tidligere, at sikkerhedsrisikoen i Syrien kan skifte meget hurtigt. Derfor er der også en risiko for, at situationen igen kan udvikle sig til det værre i Damaskus.«


Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund, undrer sig også over de tre afgørelser.

»Vi skal her på Christiansborg ikke blande os i Flygtningenævnets afgørelser. Det er vigtigt, at der er armslængde,« siger hun.

»Men når det er sagt, så synes jeg da, at det lyder mærkeligt, at der skulle være fredeligt i Syrien. Vi hører jo ofte meldinger, der peger i retning af, at der absolut ikke er fred,« siger Rosa Lund.

Berlingske ville også gerne have talt med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om de nye afgørelser. Det har tirsdag ikke været muligt at tale med ministeren.