Ny usikkerhed om statsborgerskab: DF og K kræver 2.500 sager genbehandlet

De Konservative og Dansk Folkeparti kræver 2.500 navne fjernet fra ny lov om statsborgerskaber, så sagerne kan blive genbehandlet. Det er uværdigt for en retsstat, lyder det fra oppositionen.

»Vi vil kræve, at de 2.500 sager bliver genbehandlet, for jeg føler mig ikke tryg ved at stemme ja. Jeg mener, at vi bør gennemgå dem igen og screene dem, så vi sikrer os, at de lever op til alle krav for at blive danske statsborgere,« siger de Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver nu skabt usikkerhed om udsigten til dansk statsborgerskab for omkring 2.500 personer, hvis navne ellers står på et lovforslag, der formelt vil gøre dem til danske statsborgere.

De Konservative og Dansk Folkeparti vil i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget i dag have fjernet de omkring 2.500 navne, som i stedet skal genbehandles enkeltvis i Folketingets Indfødsretsudvalg.

»Vi vil kræve, at de 2.500 sager bliver genbehandlet, for jeg føler mig ikke tryg ved at stemme ja. Jeg mener, at vi bør gennemgå dem igen og screene dem, så vi sikrer os, at de lever op til alle krav for at blive danske statsborgere,« siger de Konservatives indfødsretsordfører, Naser Khader.

De 2.500 sager om statsborgerskab har en langstrakt og politisk betændt historie. Indfødsretsudvalget havde oprindeligt fra september sidste år frem til valgudskrivelsen i maj godkendt de 2.500 herboende udlændinge til dansk statsborgerskab efter at have tildelt dem dispensation. Politikerne i udvalget kan tildele dispensation til personer, der ikke umiddelbart lever op til kravene for dansk statsborgerskab.

Efter folketingsvalget, der medførte et nyt politisk flertal i indfødsretsudvalget, forlangte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) sagerne genbehandlet med henvisning til, at hun aldrig havde ment, at de pågældende personer skulle have dansk statsborgerskab.

I sidste ende tippede Liberal Alliance flertallet væk fra Inger Støjberg og regeringen med henvisning til, at de 2.500 personer i et brev fra Justitsministeriet var blevet lovet at blive optaget på lovforslaget om dansk statsborgerskab.

Herefter hastebehandlede indfødsretsudvalget sagerne på én gang og gav på ny dispensation til alle ansøgerne. Men sagen blusser nu atter op med kravet om at få fjernet alle navne fra lovforslaget igen fra de Konservative og Dansk Folkeparti.

»Vi har længe syntes, at der er alt for mange dispensationsager. Det vil sige, at hvis lovforslaget bliver vedtaget, så vil der være en meget stor andel, der ikke kan ét ord dansk, og derfor vil det være uforsvarligt at give statsborgerskab til dem,« siger DFs indfødsretsordfører, Christian Langballe, som er formand for Folketingets Indfødsretsudvalg.

»Helt og aldeles uanstændigt«

De Konservatives Naser Khader efterlyser desuden fremover yderligere hjælp fra blandt andet Politiets Efterretningstjeneste til at gennemgå flere af de personer, der ønsker dansk statsborgerskab.

»I dag oplyser PET, hvis nogen udgør en sikkerhedsrisiko. Men der kan være andre, der ikke umiddelbart udgør en sikkerhedsrisiko, men kan være det på sigt, hvis de er aktive i de islamistiske miljøer. Dem vil vi så kunne indkalde til samtaler,« siger han.

Naser Khader henviser blandt andet til en aktuel sag, hvor en person efter politisk pres alligevel ikke får adgang til dansk statsborgerskab i kølvandet på en række antidemokratiske udtalelser.

Liberal Alliances indfødsretsordfører Leif Mikkelsen afviser at se på sagerne igen-igen.

»Det vil jo være helt og aldeles uanstændigt, hvis vi en gang til begynder at overveje at tilbagekalde statsborgerskabet for disse mennesker,« siger han.

Et dybt suk

Både Socialdemokraterne, SF, Alternativet og Enhedslisten har på det kraftigste vendt sig imod Inger Støjbergs oprindelige planer om at trodse meddelelserne om dispensation.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslistens indfødsretsordfører, udtrykker forventning om, at Liberal Alliance står fast på partiets beslutning:

»Det er uværdigt for en retsstat at lave ændringer med reelt tilbagevirkende kraft for disse mennesker. Der er tale om personer, som har ansøgt om statsborgerskab og på det pågældende tidspunkt har levet op til reglerne eller fået dispensation,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forud for behandlingen af lovforslaget i dag. Venstre-ordfører Jan E. Jørgensen håber mest af alt på at få sagen lukket.

»Du må gerne citere mig for et dybt suk. Jeg mener, at det vil være i alles interesse at få afsluttet disse sager,« siger han.

I alt godt 6.200 navne er på lovforslaget om dansk statsborgerskab.