Ny tilsynsreform skal sætte en stopper for misbrugssager

Reformen betyder blandt andet, at tilsynsopgaven flyttes fra de 98 kommuner til fem store tilsynsenheder. Reformen er på plads med bredt flertal i Folketinget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtlige af Folketingets partier er torsdag blevet enige om en ny tilsynsreform, der blandt andet har til formål at forhindre de mange grumme sager, hvor børn eller voksne bliver misbrugt eller udsat for tvivlsom pædagogik på anbringelsessteder, botilbud og andre sociale døgntilbud.

Tilsynsreformen, der er kommet på plads efter forhandlinger i Social- og Integrationsministeriet, indebærer en række markante forandringer på det sociale område.

Blandt de mest omsiggribende forandringer er oprettelsen af fem store tilsynsenheder i fem kommuner. Dermed bliver den såkaldte godkendelses- og tilsynsopgave i fremtiden flyttet fra landets 98 kommuner og over i de nye enheder.

Således sikrer man uafhængighed fra den enkelte kommunalbestyrelse, ligesom man sørger for, at det ikke kan være en kommunes opgave at føre tilsyn med sine egne tilbud.

Det første spadestik til den nye reform blev taget af socialminister Karen Hækkerup (S) i slutningen af september, hvor ministeren præsenterede en række nye tiltag, som har været udgangspunkt for forhandlingerne. Her var oprettelsen af de fem tilsynsenheder blandt hovedpunkterne.

Dengang forklarede ministeren:

- Den seneste tids mange grumme enkeltsager viser, at de sociale tilbud alt for længe har fået lov at leve deres eget liv. Vi har stillet for få og for uklare krav til tilbuddene, og vi har været for dårlige til at skelne mellem skidt og kanel – mellem de gode og de dårlige tilbud. Det retter vi op på nu. Dels ved at sikre, at opgaven med godkendelse og tilsyn lægges i hænderne på fem stærke faglige socialtilsyn, dels ved at sætte fokus på at få løftet kvaliteten og fagligheden i de sociale tilbud, sagde Karen Hækkerup.

Den nye tilsynsreform er del af den kommende finanslov.