Ny splid mellem S og R om 24-års-reglen

Selvom de Radikale og SF har fredet S i spørgsmålet om 24-års-reglen, så er der langt fra enighed. S er klar til at beholde reglen, selv hvis den skulle vise sig ikke at virke mod tvangsægteskaber.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knapt har de Radikale og SF fredet Socialdemokraterne på spørgsmålet om 24-års-reglen, før uenighederne igen dukker op.

Nu melder Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt nemlig håndfast ud, at partiet ikke kan forestille sig at afskaffe den omstidte regel, selvom en undersøgelse skulle vise, at reglen slet ikke virker mod tvangsægteskaber. Det får De Radikales leder Margrethe Vestager til at sige, at netop tvangsægteskaber er den eneste grund til at beholde den omstridte 24-års-regel.

»Vi har hele tiden lagt vægt på, at det også handler om antallet af familiesammenføringer for os,« siger Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt.

»Vi vil gerne have en undersøgelse for at afdække, hvordan det her område fungerer, hvordan udlændingeservice administrerer reglerne, hvor mange der i virkeligheden bor i Sverige. Det har vi gerne villet længe. Men det er ikke socialdemokratiets plan at afskaffe 24-års-reglen.«

Men hvis en undersøgelse viser, at 24 års reglen ikke virker mod tvangsægteskaber, kan der så godt stadigvæk være brug for den?

»Ja,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Men det har de Radikales leder meget svært ved at forestille sig.

»Jeg kan ikke komme i tanke om andre grunde til at beholde den,« siger Margrethe Vestager, der ellers gør meget for at understrege, at uenigheden ikke er en uenighed, selvom hun er lodret modstander af 24-års-reglen.

Hvis en undersøgelse viser, at 24-års-reglen ikke virker mod tvangsægteskaber, så må du da have forventing om at 24-års reglen ikke skal bestå?

»Så har jeg en forventning om, at der bliver fundet en ny løsning, som løser det problem, 24-års-reglen er møntet på.«

Dermed siger du også, at man ikke kan køre videre med en 24-års-regel, som man ved ikke virker?

»Jeg mener, at uanset om man er radikal, socialdemokrat, konservativ eller af anden observans, så har man den grundindstilling, at det politiske lederskab går ud på at finde løsninger, der virker - og ikke holde fast i gamle regler, som om det var et symbolpolitisk image.«

Men har du gjort op med dig selv, at du kan komme til at støtte en socialdemokratisk ledet regering, der beholder en 24-års-regel, der ikke virker mod tvangsægteskaber, men som S mener, virker mod noget andet?

»Det kan jeg ikke forestille mig vil komme til at ske. Hvis problemer kan løses, så regner jeg med, at de bliver løst, det mener jeg er enhver politikers opgave,« siger Margrethe Vestager.

Hos SF forklarer Ole Sohn, at partiet er imod 24-års-reglen ­- men at den ikke skal stå i vejen for et regeringsskifte. Han vil dog ikke konkretisere, hvordan SF vil forholde sig, hvis Socialdemokraterne vil fastholde reglen, selvom en undersøgelse kan vise, at den ikke virker efter hensigten.

»I oppositionen har vi brugt for meget tid på at diskutere uenigheder og ikke det, der samler. Nu er vi så modne og afklarede, at vi ligger uenighederne til side. Der er så mange opgaver på integrationsområdet, som har ligget stille under denne regering, og som er vigtige at få taget fat på. Første stop er, at vi får en ny regering med en mere human indvandrings- og flygtningepolitik,« nøjes han med at konstatere.